Hoogbegaafde lotgenoten in klooster

Het is al jarenlang gewoonte onder Gooise ouders hun kinderen te laten testen door een psycholoog in Amsterdam. Of de kinderen nou goede of slechte rapportcijfers halen, slim zijn of gewoon lastig, de uitkomst van de test is altijd hetzelfde: uw kind is briljant en moet na de middelbare school zéker een jaar naar Australië.

Hans Polak heeft een portret gemaakt van de oprichting van de `hoogbegaafdenschool' in een oud klooster in Sterksel, Brabant. `Gaaf!' heet de school. Hanny Hanssen, de directeur richtte de school samen met haar man Frank op. Haar eigen drie hoogbegaafde kinderen waren `vastgelopen' in het regulier onderwijs. Ze besloot ze zelf, aan huis te onderwijzen. Al snel zaten er twintig kinderen in haar klas. Op eigen kosten is ze een nieuwe locatie gaan zoeken. En dat werd het klooster. Daar zitten nu veertig lotgenoten tussen de 4 en de 19 die onderwijs krijgen aangepast aan hun eigen vermogen, tempo en vooral: hun eigen wil.

Over dat `vastlopen' op de gewone school zegt Damir (7): ,,Mama is zo vaak op school geweest om te vertellen hoe ze het moesten doen. Maar ze deden het tegenovergestelde. Mama zei dat ze ook eens aan mij moesten denken, en niet alleen aan de gewone kinderen.''

Sophie (16) leest voor uit de brief die ze schreef aan de Stichting Ombudsman. ,,Ik ben een doorsnee-tiener. Althans, dat dacht ik. Tot ik met andere doorsnee-tieners in aanraking kwam. Toen ontstond chaos, burn-out, depressie.'' Ze is verontwaardigd dat `de overheid' niet meebetaalt aan de 17.500 gulden die haar opleiding kost.

Voor de kijker blijft onduidelijk wat hoogbegaafdheid nu eigenlijk is. Even zie je een jongen een IQ-test doen. Je hoort een jongetje, laat hij acht zijn, zeggen dat hij álles al weet. Je zou zo graag de juffen en meesters van hun `gewone' school eens horen. Of iemand die er verstand van heeft horen vertellen over de plotselinge explosie van hoogbegaafdheid.

De oprichters van `Gaaf!' zijn blij met de documentaire. Op hun nieuwjaarskaart wordt de uitzending aangekondigd. Benieuwd hoeveel VARA-kindertjes maandagochtend ook hoogbegaafd blijken te zijn.

Het Hoogbegaafdenklooster, Vara, Ned.3, 20.48-22.00u.