Handtastelijke baas mag functie houden

De directeur van de Zwolse stadswachtorganisatie die in een dronken bui een vrouwelijke medewerker onzedelijk betast heeft, blijft in functie. Dat heeft het bestuur besloten.

De stadswachtdirecteur werd begin december tijdens en na afloop van een borrel met collega's handtastelijk bij een vrouwelijke stadswacht. De schorsing van de man is na een intern onderzoek door het bestuur opgeheven. De man mag per 1 februari weer aan het werk.

Het bestuur van de stadswachten wordt gevormd door de Zwolse wethouders J. Baarsma (PvdA) en J. Berends (CDA) en de Zwolse politiechef R. ter Schure. ,,Het gaat om een ernstig feit, maar we geven hem nog een kans het vertrouwen binnen de organisatie te herwinnen'', zegt bestuursvoorzitter Baarsma. De directeur is sinds twee jaar directeur van de Zwolse stadswacht, een organisatie van ongeveer 55 medewerkers. Daarvoor was hij werkzaam bij de Zwolse politie.

Bij het oordeel van het bestuur speelt een rol dat hij zich nog niet eerder schuldig heeft gemaakt aan handtastelijkheden ten opzichte van vrouwelijke collega's. ,,Bovendien gebeurde het in een café en op een parkeerplaats waar iedereen bij was'', aldus Baarsma. ,,Het is allemaal wat uit de hand gelopen.''

De vrouwelijke stadswachtmedewerker blijft eveneens in functie. De CDA-fractie in de Zwolse gemeenteraad wil opheldering over de gang van zaken.

Het stadswachtbestuur realiseert zich dat binnen de organisatie verdeeld zal worden gereageerd op de terugkeer van de directeur. Verschillende stadswachtmedewerkers hebben na het incident een klacht over de directeur ingediend. In een brief vraagt het bestuur begrip voor het besluit. ,,Wij denken dat er weer een werkbare situatie mogelijk is'', aldus Baarsma. De stadswachtmedewerkers onthouden zich van commentaar.