Greenspan: economie VS stabiel, maar niet hersteld

De Amerikaanse economie is er nog niet bovenop. Hoewel verder verval de laatste weken uitbleef, zijn er op korte termijn zijn nog risico's die een snel herstel van de groei bedreigen. Aldus Alan Greenspan, president van de Federal Reserve Board.

De Amerikaanse aandelen hebben licht teleurgesteld gereageerd, obligaties gingen licht omhoog. Greenspan wilde in zijn met spanning tegemoet geziene toespraak in San Francisco niet zeggen dat het dieptepunt van de huidige recessie is bereikt. Hij ging niet verder dan aangeven dat de eerste tekenen van stabilisatie zichtbaar waren.

Het waren de eerste publieke uitspraken van Greenspan sinds oktober. In 2001 heeft de FED elf maal de rente in de Verenigde Staten verlaagd om de economie steun in de rug te geven. Het basistarief is nu 1,75 procent, de laagste rente in 40 jaar. De markten legden Greenspans woorden uit als een signaal dat de rente nog verder kan worden verlaagd. Het Federal Open Market Committee dat gaat over de rente komt 29 en 30 januari weer bijeen.

Amerika's centrale bankier schetste een gemengd beeld van de nationale economie. Hij verwacht nog steeds op langere termijn dat de productiviteit aanzienlijk zal toenemen. Een gunstig teken achtte hij dat de verkopen op een hoger niveau verlopen dan de productie, waardoor overtollige voorraden betrekkelijk snel worden opgeruimd. Maar dat garandeert geen groeiherstel zolang geen nieuwe investeringsvraag ontstaat. De gestegen werkloosheid (5,8 procent) werkt als een domper op het herstel van de vraag.

Greenspan gaf er opnieuw blijk van dat hij de Amerikaanse economie extra kracht toedenkt ten gevolge van de hoge graad van automatisering. Vaak prijst hij het vermogen tot productiviteitsverhoging dat daar uit voortkomt; gister vroeg hij zich af of managers dankzij die automatisering nu beschikken over real time-marktinformatie waardoor zij veel sneller en gelijktijdige kunnen reageren op gewijzigde omstandigheden dan vroeger.

Een gunstig bijverschijnsel van de recessie is dat inflatie in de Verenigde Staten zo goed als verdwenen is. Het Amerikaanse ministerie van arbeid maakte vrijdag bekend dat de `producer price index' (PPI) in december met 0,7 procent is gedaald. Analisten hadden gerekend op een daling van 0,1 procent in december. Het gaat om de prijzen waar producenten mee te maken hebben. Voor het hele jaar 2001 zijn de prijzen voor de producenten met 1,8 procent gedaald. In 2000 stegen zij nog met 3,6 procent.

Het inflatiecijfer, waar consumenten mee te maken hebben daalde in december met 0,1 procent op jaarbasis, 0,2 in november. Voor het hele jaar 2001 gingen de prijzen met 0,7 procent omhoog.