Geld voor Huwelijk

Het kabinet draagt een half miljoen euro bij aan het Nationaal Geschenk ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Dit heeft minister van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) gisteren bekendgemaakt.

Het Nationaal Geschenk wordt een charitatief fonds waarvan de prins en zijn bruid beschermheer en beschermvrouwe worden. Het doel van dit Oranje Fonds is initiatieven te ondersteunen die de kwaliteit van samenleven tussen mensen met verschillende cultureel-etnische achtergronden versterken. ,,Het kabinet onderschrijft deze doelstelling van harte en beoogt door deze schenking een bijdrage te leveren aan de toekomstige activiteiten van het fonds.''

Een andere financiële bijdrage aan het huwelijk komt van Nederlanders in België. Zij vieren het huwelijk op 2 februari mee op Château Genval, een kasteel even ten zuiden van Brussel. Daar wordt 's avonds een Oranjebal gegeven. Er worden zeshonderd gasten verwacht, niet alleen Nederlanders maar ook veel Belgen.

Volgens organisator Gert Heykoop, hoofd van de politieke en culturele afdeling van de Nederlandse ambassade in Brussel, is de reactie op de advertentie in diverse bladen en op de site van de ambassade massaal. Plaatsbewijzen voor het bal kosten 75 euro per stuk. De winst is bedoeld voor het goede doel naar keuze van het bruidspaar.