Geen geld, geen Zwitserland?

Ik ben een meisje van 17 jaar en bezig met mijn VWO opleiding, die ik volgend jaar hoop af te ronden. Daarna wil ik een vierjarige studie in Zwitserland volgen. Die kost in totaal 55.000 euro. Ik kan geen studiefinanciering krijgen, want die geldt niet voor het buitenland. Ik bezit de helft van een hypotheekvrij huis van 135.000 euro en kom ruim 30.000 euro tekort. Tijdens die vier jaar kan ik niet bijverdienen.

Misschien kan ik een hypotheek op het huis geven van 55.000 euro, 25.000 meer dan nodig is. In die vier jaar kan ik van het teveel geleende geld de rente en aflossing betalen en daarna, als ik een baan heb, de rest.

(M. de J.)

Ik begrijp de haast niet. Per jaar heeft u circa 14.000 euro nodig. U bezit al 25.000 euro, genoeg voor bijna twee jaar studeren. Dus: op naar Zwitserland. Wie dan leeft, dan zorgt. U weet toch niet of u het vier jaar volhoudt? Verschuif het probleem naar de toekomst.

Maar misschien bent u een tiepje dat alles van tevoren wil regelen. Daarom dit. U kunt uw deel van het huis verkopen, maar aan wie? Wie wil er een half huis kopen? Of u kunt uw deel verhuren, wat een regelmatig inkomen oplevert.

Een lening op uw huis kan misschien wel, maar geldgevers staan vast niet te dringen. Het is maar een helft, en die kunnen ze niet makkelijk verkopen in geval van uw wanbetaling. U gaat vier jaar naar het buitenland, bent zonder inkomen en jong. Dat werkt allemaal niet mee. U heeft meer aan iemand die borg wil staan voor een lening. Of u zelf geld leent, als het ooit nodig is. Ik zou eerst maar eens afwachten hoe de studie en Zwitserland bevallen.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld