Gedicht Mata Hari gevonden

Een tot nu onbekend gedicht van Mata Hari is in Leeuwarden opgedoken. De in de Friese hoofdstad geboren danseres schreef het versje op twaalfjarige leeftijd in het poëziealbum van haar vriendin Grietje de Hoo. De eigenaar van het album, Peter de Hoo, trof de tekst onlangs aan in pas verworven familiedocumenten. Hij heeft het gedicht in bewaring gegeven aan het Historisch Centrum Leeuwarden.

Het gedichtje is typerend voor de poëziealbums uit de 19de eeuw, vaak met een moralistische boodschap. De eerste regels van het versje luiden: `Wilt gij alle klippen mijden/ van de groote levenszee/ neem dan voor kaptein en stuurman/ deugd en achting met u mee'.

Behalve het poëziealbum is het Historisch Centrum Leeuwarden in het bezit van een schoolrapport en de overlijdensverklaring van de beroemde danseres.

Mata Hari groeide als Margaretha Zelle op in Leeuwarden en werd later wereldberoemd als danseres, animeerdame en spionne. In 1917 werd zij door de Fransen vanwege spionage gefusilleerd.