Franz Schubert Strijkkwintet

Anderhalf wonder biedt het Strijkkwintet van Franz Schubert, geschreven in zijn sterfjaar 1828. Wie ernaar luistert vraagt zich af waarom er nog complete symfonieorkesten bestaan. Want een stevig orkestraal geluid komt ook uit twee violen, een altviool en twee celli. In Schuberts Strijkkwintet mist men de 95 extra musici niet.

Het èchte wonder van Schuberts Strijkkwintet is het tweede deel, een kwartier muziek die zijn gelijke niet heeft. Het is een driedelige symfonie op zich, te beluisteren als Schuberts bezwering van zijn naderende dood. Het begint in een onwerkelijk voorzichtige sfeer, zacht, langzaam, alsof alles te veel is. Dan slaat plotseling de angst toe, verwarring en dreiging die even leiden tot een totale stilstand, waarna het leven toch verder gaat, gelouterd maar niet bevrijd van smart en leed. Wat verder nog volgt is vrolijke opluchting.

Het Emerson Kwartet en de beroemde Mstislav Rostropowitsj op de tweede cello spelen fraai, maar vroeger kon het met Pablo Casals nòg dramatischer.

Franz Schubert Strijkkwintet DG 431792-2 (via de actie Aangenaam Klassiek 9,80 euro korting)

Op de kunstpagina ook elke doordeweekse dag een cd-bespreking