Ford schrapt wereldwijd 35.000 banen

Autofabrikant Ford gaat wereldwijd 35.000 banen schrappen. In Noord-Amerika zullen 22.000 arbeidsplaatsen verdwijnen en ten minste vijf fabrieken sluiten.

Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. Ford heeft wereldwijd 345.000 werknemers, van wie 170.000 in de Verenigde Staten en Canada. De nieuwe ontslagen komen bovenop eerdere bezuinigingen waarbij vijfduizend kantoormedewerkers verdwijnen.

,,Dit zijn pijnlijke maar noodzakelijke stappen om ons weer concurrerend te maken , aldus Bill Ford, sinds tien weken de topman van de onderneming die zijn overgrootvader oprichtte in 1903. ,,Het is een veelomvattend plan, hoewel geen wondermiddel.''

Vijf auto- en auto-onderdelenfabrieken, in de staten New Jersey, Michigan, Missouri, Ohio en Ontario (Canada) zullen helemaal worden ontmanteld of verkocht. Elf andere fabrieken zullen drastisch minder produceren. Het doel is om Fords productiecapaciteit uiteindelijk met 16 procent ofwel een miljoen voertuigen terug te brengen tot 4,8 miljoen per jaar.

Vier automodellen worden uit de produktie genomen: de Ford Escort, de Mercury Cougar, de Mercury Villager en de Lincoln Continental. Tegelijkertijd wil Ford de komende vier jaar ten minste twintig nieuwe ,,begeerlijke modellen per jaar uitbrengen.

Ford, op General Motors na de grootste autofabrikant van de wereld, hoopt met de uitvoering van het saneringsplan, waarvoor 4,1 miljard dollar wordt gereserveerd, in 2005 weer een positief bedrijfsresultaat te behalen van 9 miljard dollar. Over 2001 leed Ford voor de eerste keer sinds 1992 een verlies. Ford presenteert volgende week zijn jaarcijfers. Analisten schatten het verlies op minstens 2 miljard dollar. Daarnaast lijdt het bedrijf onder een schuldenlast van 2 à 2,5 miljard dollar.

,,Uiteindelijk gaat het erom dat we gewoon ons werk niet goed gedaan hebben'', aldus Bill Ford, die zelf, als onderdeel van de bezuiniging dit jaar, geen salaris en bonussen ontvangt. ,,Het is zaak dat we weer terugkeren naar de kern van onze industrie: het ontwerpen, bouwen en verkopen van de beste auto's ter wereld.''