Filmmaker Verneuil overleden

Filmregisseur Henri Verneuil, maker van o.a. La vache et le prisonnier en Le clan des Siciliens, is op 81-jarige leeftijd overleden. Verneuil, in 1920 als de Armeniër Achod Malakian geboren in het Turkse Rodosto, groeide op in Marseille. Ook Fernandel, met wie Verneuil vanaf begin jaren vijftig zes films maakte, kwam hier vandaan. Hun meest succesvolle samenwerking was La vache et le prisonnier (1959), waarin Fernandel als Franse krijgsgevangene vanuit Duitsland naar huis loopt en dankzij een koe de controles weet te passeren. Le mouton à cinq pattes, waarin Fernandel zes verschillende personages speelt, won de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Naast komedies maakte Verneuil tal van actiefilms en thrillers, waarbij hij werkte met Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Lino Ventura. Voor MGM maakte hij in Amerika La Vingt-cinquième heure (1967, met Anthony Quinn) en La Bataille de San Sebastian (1968, met Quinn en Charles Bronson). In 1996 ontving Verneuil een ere-César voor zijn hele oeuvre.