Fijn om bij de club te zijn

Elke zaterdagochtend komt er in het Overijsselse stadje Hasselt een exodus op gang. Mannen, vrou- wen en vooral kinderen gaan naar het voetbalveld van `hun' Olympia '28.

Voordat de Hasseltse voetbalfanaten op zaterdagochtend het keurige terrein van Olympia '28 betreden, is er in en om het veld al veel gebeurd. Wekelijks zijn 150 vrijwilligers actief bij de voetbalclub. Zij trekken de kar voor de vereniging, die zevenhonderd leden telt. ,,Zonder hen kon de club niet bestaan'', vertelt bestuurslid van technische zaken Sjaak Bruins.

Elke vrijwilliger heeft zijn eigen taken. Er moet een kantine draaiende worden gehouden, er moeten sponsors komen en het gras moet regelmatig worden gemaaid. Kortom: een amateurvoetbalclub is een bedrijf. Olympia '28 kent voor vrijwel elke `bedrijfstak' een bestuur; voor jeugdvoetbal bijvoorbeeld, voor sponsorzaken en onderhoud.

Het onderhoud van de kantine, de velden, de kleedkamers en de bestuurskamers is in handen van de woensdagploeg. Ex-Olympiavoorzitter Dick Nijland is de aanvoerder van deze ploeg. Elke woensdagochtend is hij met een groep van vijf vutters en AOW'ers aan het klussen. ,,Vanmorgen zijn we met een ragebol de kantine doorgegaan, hebben we de reclameborden om het veld schoon geschrobd en de tribunes een beurt gegeven.'' Zo zijn er elke week voldoende klusjes voor de mannen. In de herfst ruimen ze blad, in de winter scheppen ze sneeuw en in het voorjaar houden ze de bosjes rondom de zes velden kort.

Nijland is al een aantal jaren actief binnen de woensdagploeg. ,,Leuk? Hoe leuk is borden schrobben? Ik vind het werk niet echt leuk, het gaat mij om de sfeer. De woensdagploeg is een vaste ploeg met gezellige mensen. Ik vind het fijn om bij de club te zijn. Op zaterdag ben ik ook regelmatig van de partij om de mannen aan te moedigen en om de derde helft in de kantine mee te spelen.''

De sfeer die rondom de voetbalclub hangt, zorgt ervoor dat de vrijwilligers met verve hun vrije tijd aan de club spenderen. Hasselt telt ongeveer zevenduizend inwoners. Een op de tien Hasseltenaren is lid van Olympia '28. De club heeft een grote sociale functie. Hierdoor voelen zelfs niet-voetballers zich tot de vereniging aangetrokken. Zo ook Anne Jan Oosterheert. Hij speelde altijd badminton in de zaal waar de jeugd van Olympia '28 in de winter zaalvoetbal speelt. ,,Een paar jaar geleden vroegen ze of ik niet eens wilde helpen met het zaalvoetbal van de jeugd. Zo ben ik er ingerold. Nu ben ik toernooicoördinator van de jeugd. Ik ben veel tijd kwijt aan de club. Maar dat geeft niet, ik vind het leuk en mijn vrienden lopen hier ook rond'', vertelt Oosterheert.

Een wandeling over het terrein van Olympia '28 op een zaterdagochtend leert al snel dat er inderdaad een sterke ons-kent-onscultuur is. Als een voetballer uit het eerste elftal iets te laat met zijn weekendtas het terrein betreedt, roepen zijn vrienden hem jolig toe: ,,We weten dat hij vroeg naar huis ging, maar of hij vroeg naar bed ging is een tweede.'' Ook buiten het veld zien de jongens elkaar veel.

Het eerste elftal speelt deze zaterdag een uitwedstrijd in Holwierde. Het voetbalveld van Olympia '28 fungeert deze dag alleen als verzamelpunt. Holwierde ligt niet naast de deur, maar dat mag de pret niet drukken. Hoewel de KNVB Olympia '28 in het district Noord (Friesland, Groningen, Drenthe) heeft ingedeeld en daardoor de club met grote reisafstanden heeft opgezadeld, gaan er bij uitwedstrijden altijd een of twee bussen vol supporters mee. Ook voor de `grote stad' doen ze niet onder. ,,Soms staan er meer supporters uit Hasselt dan Groningers langs de lijn'', vertelt bestuurslid Bruins trots.

Ondanks de afwezigheid van het eerste elftal deze zaterdag, heeft de club geen tekort aan toeschouwers. Een aantal vijfjarige Olympianen spelen vandaag hun eerste wedstrijd, tot groot vermaak van de ouders. Tijdens de eerste training van de F-jes, de woensdag voor de wedstrijd, vreesde de begeleider van de knulletjes dat zij de verkeerde sport hadden gekozen: ,,Dit is voetbal, geen rugby.''

Ook tijdens de wedstrijd zelf botsen en stoten de jochies tegen elkaar aan. ,,Maar dat komt wel goed'', weet jeugdbegeleider Patrick Bruins uit ervaring. ,,De eerste paar keer rennen ze met zijn allen massaal achter de bal aan. Maar dat gaat ze snel vervelen en dan is het tijd om ze het spel te gaan leren.''

Intussen, aan de zijlijn, vraagt een supporterende vader belangstellend aan een andere vader hoe zijn zoon ,,het vandaag heeft gedaan''. De ander antwoordt dat `ze' hebben verloren. Het zoontje staat er een beetje hulpeloos bij, maar kan het niet nalaten toch even te vermelden dat hij wél heeft gescoord. Als vader en zoon richting kleedkamer vertrekken, licht zijn moeder toe: ,,Hij scoorde alleen helaas aan allebei de kanten.''

Maar verlies doet weinig af aan de sfeer. Bij Olympia '28 worden zowel de nederlagen als de overwinningen in de kantine afgesloten, en daar is het altijd feest.

,,Bier'', antwoordt kantinemedewerker Roland de Jong onmiddellijk op de vraag wat er in de kantine het meest wordt besteld. Onder begeleiding van bekende Hollandse hits, zoals `Oerendhard' van de Achterhoekse band Normaal, wordt in de kantine pilsje na pilsje getapt. Het veteranenelftal (een team van 50-plussers) is het beruchtst in de kantine. De Olympianen hebben het zelfs een bijnaam gegeven: het bierelftal.

Hoewel gezelligheid ogenschijnlijk de prioriteit heeft, heeft Olympia '28 geen gebrek aan ambitie. Steeds weer worden er plannen ontwikkeld om de accommodaties mooier, de jeugd sterker en de sportieve sfeer nog beter te maken. Vorig jaar nog zorgde het bestuur van de club voor een nieuw wedstrijdveld. Het nieuwste plan: een VIP room voor de sponsors.

,,Er is een behoefte om iets moois te creëren voor de sponsors. Dat kan iets opleveren. In een business club kunnen de sponsors samenkomen, ze kunnen relaties meenemen naar een wedstrijd en dan vervolgens zaken doen. Daar willen ze ook wel voor betalen'', vertelt Roel Lantink, bestuurslid sponsorzaken van Olympia '28.

Wanneer de VIP room er komt, weet Lantink nog niet. ,,Het grootste probleem is de accommodatie. We zijn nu aan het onderzoeken of er op het dak van de kantine een VIP room gebouwd kan worden. Dan heb je een schitterend uitzicht over het veld.'' Dat de VIP room er komt, staat vast.