Eerste Afghaanse strijders op Cuba

De Al-Qaeda- en Talibaanstrijders die door de Verenigde Staten in Afghanistan gevangen zijn genomen, zijn ,,illegale strijders'' en vallen ,,technisch gesproken'' niet onder de conventie van Genève. Dit heeft de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld gisteren gezegd. De conventie regelt de rechten van krijgsgevangenen. De VS zijn van plan om de mensen te behandelen volgens de conventie, zo liet de minister verder weten. Rumsfeld sprak vlak na de aankomst van de eerste groep Afghaanse gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay in het zuidoosten van Cuba. Er zijn naar schatting twintig van de meer dan 400 gevangenen aangekomen die de Amerikanen op korte termijn in Guantánamo Bay willen huisvesten. Ze waren 27 uur eerder uit Kandahar vertrokken. Tien tot vijftien mensen die nu op Cuba zijn gearriveerd, waren hoge leden van de Talibaan of Al-Qaeda, aldus Rumsfeld. Mensenrechtenorganisaties hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de ,,wrede, inhumane en vernederende wijze'' waarop de gevangenen op Cuba worden behandeld.