DE WEEK

Geëerd als een van de grootsten van de Franse cultuur. In Parijs is couture vanzelfsprekend cultuur. Misschien barstten de Franse media uit in superlatieven om de schok die zijn afscheid als couturier teweegbracht. Toch leek het of ze Yves Saint Laurent al bijzetten in het Panthéon. Nu ja, Malraux ligt daar ook, vanzelfsprekend ook een van de grootsten van de Franse cultuur. Al ligt hij daar echt dood, als een pier, tussen de ware groten.

Amerika nam afscheid

van zijn cultuurheld – op tv-reclame altijd op z'n gewoonst in hemdsmouwen. David Thomas, bouwer van Wendy's, een keten van zesduizend fastfood-eethuizen vernoemd naar zijn dochter, is dood. Na McDonald's en Burger King de grootste van de Amerikaanse eetcultuur.

Nederland eet

dezer dagen stamppot van blikgroente. Want verse spruiten van eigen bodem kosten 15 tot 20 procent meer dan normaal. Net als witlof, radijs, sla en spinazie. Komt door slecht weer en teruglopende teelt. Groente uit Zuid-Europa kost 40 tot 100 procent meer. Zelfde oorzaken. En omdat Nederland stamppot zal eten – tenslotte prakt al gewoonlijk de helft van de Nederlanders zijn maaltijd – komt de groente uit blik of de diepvries. Zuinigheid vanzelfsprekend.

Als je op Schiphol

met 14 kilo cocaïne van justitie nog door de douane mag, is het ook niet verwonderlijk dat winkeldieven vorig jaar voor 410 miljoen euro ontvreemdden en winkels voor nog eens 270 miljoen euro schade leden door inbraak, overvallen en vernielingen. Omdat de euro er toen nog niet echt was: dat is bijna 1,5 miljard gulden. Hoeveel cellen zou je daarvan kunnen bouwen?

KPN heeft een

oplossing voor tegenvallende resultaten bedacht: prijsverhoging. Snel internetten (ADSL) zal per 1 februari bijna een kwart duurder worden. Tot woede van de Consumentenbond, die vindt dat KPN zijn abonnees `in de fuik' heeft laten lopen, en uiteraard van die abonnees zelf. De Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, zei eerst hulpeloos dat zij er niets tegen kon doen, toen dat de verhoging wel erg `abrupt' was en vervolgens dat de verhoging nog wel hoger kon. De concurrentie knikte instemmend. Toezicht houden is geen sinecure.

Philips doet het

een slag anders. Het bezuinigt extra en schrapt opnieuw banen. Het matigt bovendien de salarissen aan de top. Begint na jaren van excessieve salarissen het bij de captains of industry eindelijk te dagen dat goed voorbeeld doet volgen? Zou niet nog overtuigender zijn: een met de resultaten variërend topsalaris? Of is civil courage niet meer vanzelfsprekend en in de hoogconjunctuur afgestorven?

De Nederlandse

arbeidskosten stijgen het hardst van de hele eurozone. De Nederlandse economie is dan ook het zwakst van de hele eurozone. De bouw, de industriële omzet, de autoverkoop, alles zakt in. De consument, dansend op de vulkaan, besteedt nog steeds vrolijk meer, maar minder meer dan in het verleden.

Toch is Robeco, de grootste beleggingsinstelling van Nederland, optimistisch gestemd over de conjunctuur. Maar Robeco deed het vorig jaar dan ook slechter dan gemiddeld.

Analisten voorspellen

dat Amerikaanse bedrijven duizend miljard dollar aan lucht zullen afschrijven. Goed, dat zijn analisten, lieden die eerst gebakken lucht verkochten. Toch beet AOL Time Warner het spits af met 60 miljard dollar. En bedrijven in Europa zullen volgen. De belegger draait vanzelfsprekend voor de stroppen op.

Vorig jaar vertrokken van de Amsterdamse beurs al drie keer zo veel bedrijven als erbij kwamen. Door overnames, fusies maar ook faillissementen. Beleggen is geen lolletje.

In het vrijwel

bankroete Berlijn, waar de ex-communisten samen met de sociaal-democraten de nieuwe regering vormen, wordt Gregor Gysi, eens lid van de SED, de nieuwe minister van Economische Zaken. Een pyromaan als brandweercommandant, sneerde de oppositie. Die heeft, toen zij op het pluche zat, de stad op de rand van het bankroet gebracht. Pot verwijt ketel dat die rood ziet.

Singing the blues.

YSL is weg, en zijn frustratie blijft: niet de uitvinder van de jeans geweest te zijn. De man is dus waarlijk groot, een homme honnête, en verdient het Panthéon. Schikt Malraux straks maar in.