De Roskam - Bisschopswetering

Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. Deze week rond Kampen, een deel van het Zuiderzeepad.

Op een wegje midden tussen de witbestoven weilanden laten we ons afzetten door een bezorgde Kamper taxichauffeur: ,,Hier is niks. Ik wil u best een eindje verder wegbrengen.'' We stappen uit. Juist vanaf hier, vanaf dit hek en deze paal, willen we gaan wandelen, want precies tot hier waren we op 6 oktober vorig jaar gevorderd met het `Lange Afstand Wandelpad 8: Zuiderzeepad'. In oktober was de atmosfeer zwoel en de kleur groen. Nu is het koud, zonnig en windstil. Tussen de velden schuift een schaatsend figuurtje. Op een staldeur herinnert een bord met `Goed ontsmetten!' aan het MKZ-geweld. Vredig en hopelijk veilig lopen de evenhoevige bruine schapen te grazen, ze duwen de sneeuw weg met hun neus voor elke hap die ze nemen.

Het Zuiderzeepad loopt van Enkhuizen tot Stavoren en volgt de oevers van de voormalige Zuiderzee. Op de rechte weg hebben de iepen allemaal een bles van sneeuw op hun stam. De jongen die biezen snijdt zet zijn maaimachine uit om te groeten. Hij wijst op de stramme donkergele schoven in de lage winterzon. ,,Mooi he!''

Door de aanleg van een nieuwe weg is over de aangegeven route een vangrail geplaatst en als we daaroverheen geklommen zijn belanden we aan de rand van een bedrijvencentrum dat `Haatland' heet. Ruim een uur komt het niet meer goed met deze wandeling. De ene hoek na de andere straat volgt en het enige dat nog aan de Zuiderzee herinnert zijn de scheepsmodellen in de vensterbanken.

We lopen nu door Brunnepe, een grauwe wijk van Kampen die eens het vissersdorp was waar, meldt het LAW-boekje, in 1859 de Schoklanders naartoe zijn gedeporteerd toen in hun eigen dorp het water het ging winnen van het land. Het oogt er nog altijd niet vrolijk. Het antieke centrum van Kampen is benepen, afgezien van de vrolijke bronzen koe die, een en al uier, op haar achterpoten danst aan de voet van de Nieuwe Toren. Na de statige Oude IJsselbrug volgt opnieuw wandelcorvee langs een stoet nieuwe en oude huizen. Eindelijk volgt er een grasdijkje en een voormalige zeedijk. Er zijn twee hazen. Ze galopperen door de sneeuw en ze springen over de bevroren sloten, niet met uitgestrekte lijven maar als wollen kanonskogels, met hun vier poten bij elkaar.

Zuiderzeepad. Lange Afstands Wandelpad 8, kaart 54 -57. Trein: NS Kampen. Treintaxi voor het hele traject vanaf NS Kampen: 038-3329671.