Chocoladepudding met cranberry's

Pedro Ximénez-sherry is een heerlijk zoete sherrysoort die zeer geschikt is als dessertwijn, met name bij chocoladedesserts. U kunt als u weinig tijd hebt dezelfde hoeveelheid plakken brioche in plaats van de brownies gebruiken. Bestrooi in dat geval de plakken brioche nadat u ze met de boter besmeerd hebt royaal met een mengsel van cacao en fijne tafelsuiker.

Doe de gedroogde cranberry's in een kom, schep er de sherry door en laat circa 2 tot 4 uur weken, waarbij u af en toe omschept.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Verhit circa 20 gram boter in een kleine koekenpan op een matig vuur en bak er de blokjes appel circa 10 minuten in tot ze gaar zijn. Snijd de chocoladecake of brownies in plakken en besmeer beide kanten dun met de overgebleven zachte boter. Snijd dan in blokjes en doe die in een grote kom. Schep er de gewelde cranberry's en de gebakken appel door.

Doe de slagroom en het vanillestokje in een kleine, zware pan en breng op een laag tot matig vuur tegen de kook aan. Doe de eieren en eierdooiers in een middelgrote kom en voeg de tafelsuiker toe. Klop met een elektrische handmixer tot het mengsel dik en romig is. Neem het vanillestokje uit de room en giet de room al kloppend geleidelijk bij het ei-suikermengsel. Schep dit mengsel door het cranberry-cakemengsel.

Vet een soufflévorm van 2 liter inhoud in met wat zachte boter. (U kunt ook individuele vormpjes gebruiken.) Doe het puddingmengsel in de vorm. Zet de vorm in een waterbad en zet 50 tot 60 minuten in de oven tot de pudding bijna volledig gestold is. (Reken op circa 30 minuten voor individuele vormpjes) Controleer door een satéstokje in het midden te steken. Het moet er vrijwel droog uit komen. Neem de vorm uit het waterbad en laat afkoelen. Schep de pudding in dessertkommen en garneer met lobbig geklopte slagroom of crème anglaise.