Chatten en daten in Arnhem

Het nachtleven van nu speelt zich ook af op internet, weet Lukas Keijser. Daten via zolderkamer en homodisco.

Wist een jaar of vijf geleden nog nauwelijks iemand wat chatten was, inmiddels kletst bijna iedereen met elkaar op internet. Althans, zo lijkt het. Probeer in het weekend maar eens een chatbox als Chatboy.nl of Chatgirl.nl binnen te komen. Grote kans dat het niet lukt. Te vol.

Maar deze bezigheid beperkt zich niet tot de eenzame zolderkamer. Chatten raakt meer en meer verweven met het nachtleven en het nachtleven sluipt je eigen huis in. Stel via een willekeurige chatbox de vraag wat iemand gaat doen op een zaterdagavond, en het antwoord luidt vaak: thuisblijven. Want voor een date hoef je de stad niet meer in: die laat je bij je thuiskomen via de chat. Wat ook kan: gezelschap regelen om wel mee uit te gaan. En bovendien zijn er talloze in reallife meetings (irl's), waar mensen die elkaar van online geklets en digitale foto's kennen, elkaar niet-virtueel ontmoeten. Ze vinden plaats in bars of discotheken verspreid door het land.

Kam-Fong Tjin-Kam-Jet (22), op internet bekend als Kammie, organiseert dit soort bijeenkomsten al jaren. In augustus alweer voor het vijfde jaar verstuurt hij per e-mail wekelijks een roddelkrant over mensen die actief zijn op chatkanalen en irl. Soms zag je hem met een grote groep, voornamelijk jonge jongens, in bars in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, dan weer in een homodisco in Utrecht. Tegenwoordig is hij veel te vinden in de Entre Nous in Arnhem, een homodisco van het oude stempel. Dus donker, niet te groot, met een roze driehoek als uithangsbord en met muziek van Kylie Minogue en Destiny's Child. In de Entre Nous was afgelopen weekend de nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamkrant en CU2 (see you too), een datingsite waar man en vrouw, homo en hetero zich profileert met onder meer een foto.

Druk was het dit jaar niet met zo'n veertig jongens, dankzij de kou, de gladheid en het feit dat de avond op het laatste moment was geregeld. De jongens waren jonger dan ooit: vanaf 16 jaar. Ze wonen veelal in dorpen en kleine steden, waren als altijd rustig gekleed en praatten over auto's en muziek. Opzichtige homo's, zoals tien jaar geleden veel in het roze uitgaansleven, waren er niet.

Deze manier van elkaar ontmoeten mag dan vrij nieuw zijn, ook in de chatwereld zijn de mores al aan verandering onderhevig. Kenden de jongens op de Kamkrant-bijeenkomsten elkaar voorheen nog van het chatten, inmiddels chatten ze voornamelijk pas nadat ze elkaar in het echt hebben ontmoet. Via via. Vroeger kenden alle chatters elkaar immers en wist je wie betrouwbaar was en wie niet. Inmiddels zijn het er daarvoor te veel. Zo stevent de nieuwe datingtrend weer af op de ouderwetse nonvirtuele afspraakjesmethode: oog in oog kletsen met een drankje aan de bar.

Kamkrant: www.kamkrant.nl

CU2: www.cu2.nl

Entre Nous: Sweerts de Landasstraat 65, 026-4450652.

Lukas Keijser: lk@nrc.nl