Burn-out? Gratis e-mail therapie!

Wie overspannen is, kan zich op internet gratis laten ontstressen, bericht Marie-José Klaver. Therapie in ruil voor onderzoeksgegevens.

Per jaar hebben honderdduizend werknemers last van een burn-out, aldus het ministerie van VWS. Op de therapiewebsite Interapy, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam kunnen ze voorlopig nog terecht voor een gratis behandeling per e-mail: de Preventie Burnout-therapie.

Geïnteresseerden worden bemoedigend toegesproken op de website van Interapy: `Mensen die overspannen raken zijn vechtersbazen. Ze vechten zich stuk, totdat ze op zijn van vermoeidheid. Ze werken door, waar een ander allang rust zou hebben genomen.'

Tijdens de behandeling leren cliënten stress herkennen en de oorzaak ervan voorkomen. `Ongezonde stress is vaak een gevolg van leefgewoonten (...) Prettiger leven is mogelijk door het aanpassen van kleine dingen', aldus de website. De behandeling, die zeven weken duurt, bestaat vooral uit schrijfoefeningen, en verder onder meer uit psychoeducatie, het identificeren van de oorzaken van de spanning, ontspanningsoefeningen en time management. Alle communicatie met de therapeut (iedere cliënt heeft zijn eigen contactpersoon) geschiedt per e-mail.

Wie wil weten of hij aan therapie toe is, kan een test invullen. De `Burnout Zelftest' bestaat uit veertien vragen over stress, geduld en prikkelbaarheid. Tot 15 maart wordt de behandeling gratis aangeboden. De gegevens worden, anoniem, gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

De belangstelling voor de Preventie Burnout-therapie is `overweldigend', zegt psychotherapeut Jean-Pierre van de Ven, een van de oprichters van Interapy. Er worden momenteel 80 mensen behandeld door 8 psychologen en er is nog ruimte voor meer cliënten. Ongeveer 350 mensen hebben de internetbehandeling `Stress door schokkende ervaringen' (kosten € 1250) ondergaan. De reacties zijn positief, zegt Van de Ven.

Therapie via internet heeft veel voordelen, meent hij. ,,Het is laagdrempeliger en goedkoper dan een face to face behandeling. We bereiken een groep mensen die hulp nodig heeft, maar niet snel naar een psycholoog of Riagg zou gaan vanwege de wachtlijsten, de kosten en de stigmatisering.''

Wat de Preventie Burnout-therapie zal gaan kosten, kan Van de Ven nog niet zeggen. De behandeling zal in ieder geval goedkoper zijn dan een vergelijkbare behandeling bij een psychotherapeut of een Riagg, zegt hij.

www.interapy.nl