Bobby Fischer

De terugkeer van een voormalig wonderkind schokte niet alleen de schaakwereld in de zomer van 1992. Bobby Fischer had bijna twintig jaar een kluizenaarsbestaan geleid in Californië, toen hij in een kustplaatsje van Montenegro in de openbaarheid trad. De 49-jarige Amerikaan ging een tweekamp spelen tegen de man die hij in 1972 in Reykjavik had onttroond als wereldkampioen. Die eerste match tegen Boris Spasski, een later tot Fransman genaturaliseerde Rus, ging gepaard met wangedrag én briljante zetten van Fischer. Hij zou tijdens zijn verblijf op IJsland een vluchtpoging hebben ondernomen. Mede daarom werd hij twintig jaar later omringd door lijfwachten annex bewakers. Spasski was bereid tot een revanchepartij, al was het maar omdat de verliezer ruim anderhalf miljoen dollar kreeg. De winnaar verdiende het dubbele. Fischer, die een joodse moeder heeft, baarde opzien met een rossige baard en antisemitische leuzen. Hij toonde ook sympathie voor de Joegoslavische dictator Slobodan Milosevic. Fischer negeerde de handelsboycot van de Verenigde Naties. Hij kreeg per fax een waarschuwing van de Amerikaanse regering. Tijdens een persconferentie spuwde hij op de `dreigbrief'. Washington stelde hem na afloop van de tweekamp, die Fischer won, in staat van beschuldiging. Over de huidige verblijfplaats van de veroordeelde bestaat geen duidelijkheid.

Dit is de 24ste aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.