Berlusconi wil diplomatie hervormen

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil in zijn tijdelijke nevenfunctie van minister van Buitenlandse Zaken de Italiaanse diplomatie grondig hervormen.

Hij gaat persoonlijk het ministerie aanpakken dat zich tot nu toe met succes heeft verzet tegen de manier waarop de mediamagnaat-premier zich internationaal presenteert.

Berlusconi zei woensdag dat hij wil dat Italiaanse ambassadeurs voortaan voor een deel beoordeeld worden op hun kwaliteiten als bevorderaars van de export van hun land. Hij vindt dat diplomaten te weinig presteren en te veel tijd verdoen met diners en cocktails. Hij heeft de top van het ministerie van Buitenlandse Zaken ook verteld dat hij overweegt ambassadeurs te benoemen die geen beroepsdiplomaat zijn. Personen die bijzondere politieke of zakelijke kwaliteiten hebben getoond, zouden voor ambassadeursposten in aanmerking moeten komen, net zoals in de Verenigde Staten.

De Italiaanse diplomatie, die nog niet is bekomen van het vertrek afgelopen weekeinde van minister Renato Ruggiero wegens onenigheden over het Europees beleid van de Italiaanse regering, heeft Berlusconi's aankondigingen met verbazing aangehoord. Sinds het aantreden van Berlusconi's regering, zeven maanden geleden, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zich ingespannen voor de reputatie van Italië in het buitenland. Ambtenaren van de buitenlandse dienst hebben collega's van andere ministeries ervan proberen te overtuigen dat Berlusconi's houding tegenover de internationale pers contraproductief is. De premier schildert kritische buitenlandse journalisten af als deelnemers aan een tegen hem gericht links politiek complot. Veel diplomaten vinden echter dat de centrum-rechtse regering ten onrechte wantrouwig is. Ze hebben de indruk dat de premier weinig begrijpt van wat met een subtiele benadering in internationale betrekkingen bereikt kan worden.

Veel diplomaten hebben de indruk dat de premier niet weet wat de Italiaanse ambassades in het buitenland allemaal ten behoeve van de Italiaanse economische belangen doen. Ze hebben er geen bezwaar tegen om meer voor de Italiaanse export te doen. Maar dan moet de regering wel meer geld voor de buitenlandse dienst ter beschikking stellen. In vergelijking met andere landen zou de Italiaanse diplomatie maar met weinig geld moeten rondkomen.

Tot zover onze redacteur.

Het Italiaanse Hof van Beroep heeft de overplaatsing van rechter Guido Brambilla ongedaan gemaakt. Brambilla, een van de drie rechters in een corruptiezaak waarbij relaties van Berlusconi betrokken zijn, had van minister van Justitie Roberto Castelli met onmiddellijke ingang een andere functie gekregen. Daardoor zou de rechtszaak tegen Berlusconi's vrienden, die in 2000 begon, geheel opnieuw moeten beginnen. Het Hof van beroep heeft nu besloten Brambilla tot oktober op zijn post te laten. Rechters en oppositionele politici beschuldigden de regering er gisteren van de rechtsgang te willen belemmeren. Maar Castelli zei dat hij slechts de wet had uitgevoerd. Brambilla had in het verleden zelf laten weten voor een andere functie in aanmerking te willen komen. Gewoonlijk maken rechters dan wel lopende zaken af.