Bekende amateurvoetballers

EEN STEL BIERBUIKEN

Naam: Noël van Santen (28), cabaretier

Club: Kampong, Utrecht

Plaats: rechterspits

,,In mijn jeugd voetbalde ik heel veel, tot mijn zestiende. Ik was eigenlijk een talentje en het was ook mijn grootste droom om voetballer te worden. Toch heb ik afgehaakt toen het serieus werd, want daar komen dan ook trainers bij die tegen je gaan schreeuwen en zo. Ik merkte dat ik ook helemaal niet de mentaliteit heb om voetballer te worden. Op mijn zestiende ben ik helemaal met voetbal gestopt en zes jaar geleden ben ik weer begonnen. Ik speel nu in een heel leuk team, met allemaal verschillende jongens, van zakenman tot postbode. Er zitten ook een paar klasgenoten in van mijn afstudeerjaar op de toneelschool.

,,We zijn niet heel serieus, we trainen niet. We spelen een keer per week een wedstrijd, waarna we blijven hangen en nog een biertje drinken. Op die manier ben ik er ongeveer vijf uur per week mee bezig. Het is een sociaal gebeuren, want we kijken ook belangrijke wedstrijden bij elkaar thuis. Ik vind kijken naar voetbal minder leuk dan het zelf doen. Als ik naar voetbal kijk, krijg ik de kriebels als het niet lukt. Niet dat ik dan denk dat ik het beter kan, maar zelf voetballen geeft meer ontspanning. Ik kan er enorm van genieten om te spelen tegen een stelletje bierbuiken.

,,Mijn team is niet echt gesponsord, we hebben ongeveer zes jaar geleden T-shirts gekregen van een makelaar en daar spelen we nog steeds in. Dat amateurvoetbal steeds commerciëler wordt, merk ik niet echt, maar misschien komt dat ook doordat mijn team in de zevende klasse van de onderafdeling speelt.

,,Vroeger werden spelers uit het eerste bij mijn club weg gekocht voor drieduizend gulden en een nieuw trainingspak of nieuwe schoenen. Dat vond ik geweldig! Dat zal nu wel anders zijn en dat is jammer. Het gaat namelijk om het plezier en om de sport natuurlijk, maar niet om het winstbejag. Dat wordt pas interessant als je echt hoog speelt.''

ZOALS DE LIEFDE

Naam: Frits Barend (54), journalist

Club: Sportclub Buitenveldert,

Amsterdam

Plaats: verdediger

,,Sinds ik kan lopen, voetbal ik al, geloof ik. Vroeger was ik nog wel redelijk snel en speelde ik in het eerste. Tegenwoordig heb ik niet meer zoveel lucht en slinger ik van rechtsback naar linksback of ren ik als laatste man op het achterveld rond. Als we een competitiewedstrijd hebben op zaterdag, ben ik wel vijf uur achtereen met voetbal bezig, maar dat is inclusief nazit.

,, De nazit is eerst uithijgen in de kleedkamer en vervolgens nog heel lang napraten aan de bar met drank en bitterballen. Als ik doordeweeks ook nog zou trainen, zou dat nog twee uur extra zijn. Het trainen haal ik meestal niet, omdat ons televisieprogramma 's avonds wordt opgenomen.

,,Ik had het best leuk gevonden als ik voetballer was geworden, al is er geen talent verloren gegaan aan mij. Maar ik had in elk geval niet zo makkelijk van de Ieren verloren, want dat is natuurlijk heel stom. Ik heb altijd heel veel plezier gehad in voetballen. Als je wilt winnen moet je een bepaalde mentaliteit hebben en die heb je alleen als je er plezier in hebt.

,,Het voetbal wordt steeds commerciëler, maar daar doet mijn club gelukkig niet aan mee. Dat betekent wel dat we in de derde of vierde klasse blijven spelen, en dus is er ook geen rijke financier die ineens zes of zeven spelers meeneemt. Mijn elftal wordt ook niet gesponsord. Op onze shirts staat niets, maar als we daar de club een plezier mee zouden doen, doen we het wel. Als er daardoor nieuwe ballen voor de jeugd gekocht zouden kunnen worden, doen we het direct.

,,Waarom voetbal de mooiste sport is, kan ik niet beschrijven. Om dat te weten te komen, moet je er naar kijken. Ik tennis ook, maar dat is niet te vergelijken met voetbal. Voetbal is net zoals de liefde, daar wegen woorden niet tegenop.''

GROOTSTE DROOM

Naam: Bas Muijs (24), acteur

Club: geen vaste

PLaats: spits

,,Zolang ik me kan herinneren voetbal ik al, maar pas vanaf mijn zestiende bij een club. Op dit moment heb ik het te druk met acteren en kan ik niet meer iedere zondag voetballen. Ik speel nu zaalvoetbal en in verschillende acteurs- en sterrenteams. Bij elkaar nog genoeg om gemiddeld vijf uur per week aan voetbal te besteden. Omdat ik mijn opleiding officieel nog niet heb afgerond, mag ik ook nog in het schoolvoetbalteam van de pabo spelen.

,,Profvoetballer worden was vroeger mijn grootste droom, maar acteren was mijn tweede droom en die is wél uitgekomen. Doordat ik in het sterrenteam speel, sta ik weleens met profs in het veld. Laatst stond ik naast Ronald Koeman in het middenveld. Hij heeft zoveel betekend voor het Nederlandse voetbal en dan sta ík naast hem te voetballen. Dan is mijn droom voetballer te worden eigenlijk ook een beetje uitgekomen.

,,Ik ben aanvaller, mijn sterke punten zijn koppen en snelheid. Als ik verdediger zou zijn, zouden er, denk ik, heel veel tegendoelpunten gescoord worden. Mijn techniek is namelijk niet zo goed en mijn overzicht zou ook beter kunnen. Ik ben een iets bovengemiddelde voetballer, maar niet veel meer dan dat.

,,Het mooie van voetbal is dat het door iedereen wordt verstaan, over de hele wereld wordt het gespeeld en er is geen taal voor nodig.

,,Dat amateurvoetbal steeds commerciëler wordt is jammer, maar het is een onomkeerbaar proces. Het is net als met drugs: je kunt beter proberen het in zo goed mogelijke banen te leiden. Het gebeurt namelijk toch wel. Ik word zelf niet gesponsord, maar zou dat wel graag willen. Met het schoolvoetbalteam hebben we gesponsorde T-shirts van het café waar we iedere donderdagavond zitten, die sponsoring is dus wederzijds!''

    • En Mirjam Lingen