Assemblee Suriname verhoort ex-minister

De Surinaamse Nationale Assemblee heeft een commissie benoemd die oud-minister E. Alibux moet gaan verhoren. De bewindsman wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en overtreding van de deviezenwet. Alibux was minister van financiën in het vorige kabinet-Wijdenbosch en de rechterhand van de vroegere president.

De kwestie-Alibux is de eerste concrete zaak die voortvloeit uit onderzoek naar het financiële bewind van de regering-Wijdenbosch. Enkele maanden geleden nam de Assemblee al een wet aan die het mogelijk maakt om oud-bewindslieden voor de rechter te brengen. Daartoe moet het parlement de verdachten in staat van beschuldiging stellen waarna Justitie de vervolging ter hand kan nemen. Het is nog niet bekend wanneer Alibux in de Assemblee moet verschijnen. Zelf ontkent hij iets met de beschuldigingen te maken te hebben. Overigens draait de zaak-Alibux om relatief kleine vergrijpen. De oud-minister is daarnaast ook betrokken bij veel grotere malversaties uit de regering-Wijdenbosch. De vervolging van deze zaken verloopt evenwel uiterst traag.

Het kabinet-Venetiaan, die na de verkiezingen in 2000 aantrad, heeft beloofd hard op te zullen treden tegen leden van de vorige regering die zich hebben ingelaten met fraude en corruptie. Een speciale staatscommissie rapporteerde gedocumenteerd over het financieel wanbeleid. Het gaat om het illegaal afsluiten van grote buitenlandse leningen, het niet voldoen aan wettelijke regels bij de administratie van collectieve uitgaven en het ontbreken van verantwoording bij financiële transacties.