Ammoniak-lek bij Mora in Maastricht

In Maastricht is gisteren ammoniak gelekt uit een snackfabriek van Mora. Omdat er giftige dampen vrijkwamen, werd een groot deel van het industrieterrein Beatrixhaven, waarop de fabriek is gevestigd, afgezet en werden honderdvijftig werknemers van Mora en andere bedrijven geëvacueerd.

Uit een koelinstallatie van de snackfabriek lekte sinds half tien gisterochtend achthonderd liter ammoniak weg. Een werknemer van een extern bedrijf, die aan de koelinstallatie werkte toen het lek ontstond, liep brandwonden op aan een hand en een been. De recherche onderzoekt of een menselijke fout tot de lekkage heeft geleid.

De brandweer rukte met groot materieel uit. Om de omgeving voor het gevaar te waarschuwen, loeiden er sirenes. De werknemers werden eerst opgevangen in een kantine van Stadsbeheer en later op de middag naar huis gestuurd. De brandweer heeft gistermiddag het lek in snackfabriek gedicht en was gisteravond bezig de ammoniak over te hevelen naar een speciale tank. Om die reden blijven de wegen rond Mora afgezet.

Het vrijkomen van de ammoniak levert volgend de brandweer geen direct gevaar op voor de gezondheid van de inwoners van Maastricht. Metingen wezen rond twee uur gistermiddag uit dat zich in de lucht geen ammoniakdampen meer bevonden. Wel moesten mensen die dichtbij het Maastrichtse industrieterrein wonen, ramen en deuren gesloten houden en werd het riool doorgespoeld, omdat de stof daarin terechtgekomen was. De verspreiding via het riool beperkte zich volgens de brandweer tot het industrietterrein. Alleen in het bedrijf Mora zelf, waar de concentratie ammoniak gistermiddag nog hoog was, droegen de brandweerlieden speciale gaspakken.

Mora en de omliggende bedrijven maken inmiddels de schade op. De hele voorraad snacks van Mora moet volgens een woordvoerder van de gemeente als verloren worden beschouwd. Ook is niet duidelijk wanneer Mora weer kan beginnen. De schade loopt volgens de gemeente in de vele miljoenen euro's.

De alarmcentrale had vlak na de melding van het lek een speciaal telefoonnummer opengesteld waar mensen terecht konden met vragen. Enkele bellers dachten gezondheidsproblemen te hebben.