Airbag voor schaatsers

Vergeet de computergestuurde klapschaats. Schokdempende kussentjes voor vallende schaatsers zijn de belangrijkste ontwikkeling in de schaatsmode, constateert Paul Steenhuis.

Wat de catwalk in Parijs of Milaan is voor de mode op straat, dat is de wedstrijd(kunst)ijsbaan voor de schaatsmode. De kloof tussen wat wedstrijdschaatsers dragen en wat de doorsnee schaatser aantrekt, wordt steeds groter.

Zo is er een nieuwe computergestuurde klapschaats voor wedstrijdrijders. De eerste paar slagen bij de start zit de schaats nog vast, om snel vaart te zetten, en daarna `klapt' de schaats, om snelheid te winnen. Een elektromotortje houdt het schaatsijzer de eerste paar slagen vast. Dat staat ver af van de onder de laars gebonden Friese doorloper waarmee het ook goed, maar niet hard schaatsen is.

Geen enkele topschaatser durft de nieuwe schaats aan met de Olympische Winterspelen, die 8 februari in Salt Lake City (VS) beginnen. Dat is anders met het nieuwe, ook in Nederland ontwikkelde super-aerodynamische schaatspak, met driehoekjes op dij en hoofd. De Noren zullen deze bij de TU Delft verfijnde `Deltapakken' dragen tijdens de Spelen – de Nederlandse ploeg moet de pakken van sponsor Nike aan.

Voor de gewone kunst- en natuurijsschaatser en voor de hulpeloze krabbelaar is het grote schaatsmodenieuws van dit seizoen de zogenoemde `airbag voor schaatsers', uitgevonden door een leraar Duits, Ruud Koster (53) in het Friese Tjalleberd. Hij ontdekte dat poreuze anti-slipmatjes een enorme schokdempende werking hebben, toen vorig jaar een schoteltje van een koffiekopje viel op een dashboard anti-slipmatje dat zijn buurman voor zijn verjaardag had gekregen.

Koster ontwikkelde voor tien kwetsbare plekken op het lichaam (ellebogen, knieën, hoofd, heupen en stuitje) beschermmatjes van dat spul. Ze zien er uit als schoudervullingen. ,,Topschaatsers hebben ze getest en willen ze bij trainingen nu aan. Het is makkelijk onder je kleren te schuiven en het blijft goed zitten. Doordat er lucht in het materiaal zit dat maar langzaam door kleine gaatjes eruit loopt, vangt het goed klappen op. Het is dus vooral voor gewone en beginnende schaatsers ideaal.''

Een sociale werkplaats in Kollum maakt de Ten Soft Burse schaatsairbagsetjes die voorlopig alleen in de sportzaak Faber in Heerenveen te koop zijn, vanaf vandaag, voor €25.