Afghanistan: vakantie in `avontuurlijke grottencomplexen'

Ook de reiziger die naar Afghanistan wil, komt dit jaar aan zijn trekken op de Vakantiebeurs in Utrecht. De reisorganisatie van JoHo Company, die met een stand op de jaarlijkse beurs staat, zegt in principe een ticket te kunnen regelen voor mensen die dat willen.

Een woordvoerder van de reisorganisatie, die vooral op studenten is gericht, verklaarde woensdag dat zich echter nog geen geïnteresseerden hebben gemeld. In de JoHo-reisgids van 2002 wordt de bestemming Afghanistan aangeprezen met de woorden: `Voor wie niet bang is voor gevaar en aardbevingen. (...) Er schijnen mooie avontuurlijke grottencomplexen te zijn waar je leuke video's kunt opnemen. Vliegtickets naar Kabul kosten circa 800 euro en over verblijf hoeven de reizigers geen zorgen te maken: er komen straks weer vele tenten vrij.' De tekst in de gids is volgens de JoHo-zegsman vooral ironisch bedoeld. JoHo organiseert veel stage-, studie- en werkvakanties bij hulporganisaties voor studenten en vrijwilligers. ,,Nu zijn alleen hulpverleners met een behoorlijke werkervaring nodig. Maar als straks de situatie in het land wat is gestabiliseerd, ontstaat er veel vraag naar vrijwilligers en studenten die willen helpen. Mensen die dat doen, zijn vaak avontuurlijke, idealistische en bepaald geen bange types.''