Zuid-Afrika uit zich kritisch over Zimbabwe

Zuid-Afrika vindt het ,,onaanvaardbaar'' dat het leger van buurland Zimbabwe heeft aangekondigd dat het een zege van de oppositie bij de presidentsverkiezingen in maart niet zal accepteren. Een woordvoerder van president Thabo Mbeki zei dat vanmorgen. Het is voor het eerst dat Zuid-Afrika zich in zulke duidelijke bewoordingen uitlaat over de politieke situatie in Zimbabwe. De regering in Zimbabwe heeft gisteren twee omstreden wetten door het parlement gejaagd die president Mugabe aan de overwinning moeten helpen. Ze beperken het kiesrecht en het onafhankelijk toezicht op de verkiezingen en geven de politie vergaande bevoegdheden om op te treden tegen de oppositie. MDC, de grootste oppositiepartij, noemt de wetten ,,fascistisch'' en gaat naar de rechter.