Weer boete voor farmareus Roche

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Maryland heeft het Zwitserse farmaceutische bedrijf Hoffman-La Roche gisteren een boete van 505 miljoen dollar (571 miljoen euro) opgelegd wegens schending van een overeenkomst met het Amerikaanse biotechnologische bedrijf Igen. Het is de derde geldstraf in twee maanden tijd voor het Zwitserse bedrijf. De totale boete sinds eind november is daarmee opgelopen tot 1,1 miljard euro.

Hoffmann-La Roche kreeg de boete gisteren opgelegd omdat het, tegen de afspraken in, een diagnostische test van Igen had verkocht aan artsen. De test, waarvoor Hoffmann-La Roche sinds 1992 een licentie heeft, mocht volgens de overeenkomst alleen worden verkocht aan bloedbanken, ziekenhuizen en klinische laboratoria. Bovendien betaalde Hoffmann-La Roche maar de helft van de afgesproken royalty's aan Igen. Volgens de beslissing van de rechtbank in Maryland (de staat waar veel Amerikaanse bedrijven statutair gevestigd zijn) moet het Zwitserse bedrijf 105 miljoen dollar (119 miljoen euro) compensatie betalen aan Igen, plus een boete van 400 miljoen dollar (452 miljoen euro). Bestuursvoorzitter Wohlstadter van Igen noemde de beslissing een geweldige overwinning. ,,Het opent de deuren naar een markt die vele miljarden dollars waard is'', zei hij.

Op 21 november kreeg Hoffmann-La Roche al een boete van 462 miljoen euro opgelegd van de Europese Commissie, wegens betrokkenheid bij een vitaminekartel. In totaal werden toen acht bedrijven beboet. De totale geldstraf bedroeg 855 miljoen euro, waarvan Hoffmann-La Roche dus ruim de helft moet betalen. Een maand daarvoor had Hoffmann-La Roche bekend gemaakt dat de verkoop van met name vitamine B-complex, vitamine E en citroenzuur sterk was gestegen.

Op 5 december kreeg het farmaceutische bedrijf wederom een boete van 63,5 miljoen euro van de Europese Commissie. Ditmaal wegens prijsafspraken omtrent citroenzuur. De commissie beboette vijf bedrijven, voor in totaal 135 miljoen euro.

Hoffmann-La Roche beraadt zich nog of het tegen de drie uitspraken in hoger beroep zal gaan. Het bedrijf haalde in 2000 een omzet van 18,7 miljard euro en een winst van 3,4 miljard euro. Over 2001 verwacht het bedrijf een omzet van ongeveer 20 miljard euro en een winst van 3,6 miljard euro te behalen. Bijna tweederde van de omzet wordt behaald met de verkoop van medicijnen, ruim eenvijfde met diagnostische tests en de rest met de verkoop van vitaminen en chemicaliën.