VS steunen brandstofcellen voor automotoren

De Amerikaanse regering gaat steun geven aan de ontwikkeling van automotoren die worden aangedreven door brandstofcellen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Energie, Abraham Spencer, deze week gezegd op de autoshow in Detroit. Het plan, dat `Freedom Car' is gedoopt, is ontwikkeld door Spencers ministerie, in samenwerking met de auto-industrie. In brandstofcellen wordt door middel van een chemische reactie stroom opgewekt uit waterstof.

De afgelopen acht jaar was de hoop van de regering-Clinton steeds gevestigd op superzuinige benzinemotoren, in het streven om minder afhankelijk te worden van olie en om het milieu te sparen. Daaraan is bijna 1,5 miljard dollar subsidie besteed. Doel was om in 2004 auto's te produceren die ten minste 1 op 35 zouden rijden. Hoewel dit soort auto's inmiddels bestaan, is commerciële exploitatie ervan voorlopig niet haalbaar. De huidige regering wil dit jaar nog 127 miljoen dollar in die plannen steken maar daarna die subsidiekraan dichtdraaien.

Het Freedom Car-project (Car staat voor cooperative automotive research, gezamenlijk automobiliteitsonderzoek) zal echter pas over tien tot vijftien jaar de eerste resultaten opleveren. Daarom hebben milieuorganisaties kritiek op het plan. David Hawkins, directeur van een organisatie die zich bezighoudt met klimaatverandering, zei dat het voorstel ,,in de goede richting wijst, maar uit zichzelf nergens toe leidt'', waardoor het niet veel meer is dan subsidiëring van de auto-industrie.

Voordat de eerste auto's met brandstofcellen in de showroom staan worden er volgens Hawkins in de VS nog zeker 150 miljoen auto's verkocht. Als het project voor het ontwikkelen van zuiniger traditionele motoren wordt voortgezet betekent dat voor de komende tien jaar een besparing van miljarden vaten olie.

Volgende maand debatteert de Senaat over het energiebeleid, een uiterst gevoelig onderwerp in de Amerikaanse politiek. Analisten zijn van mening dat de Amerikaanse economie veel te afhankelijk is van buitenlandse olie, vooral door de ongebreidelde mobiliteit.

meer over brandstofcellen: www.fuelcells.org