VS: kernkoppen opslaan; Rusland reageert kwaad

De Verenigde Staten hebben gisteren tot ergernis van Rusland aangekondigd mogelijk duizenden kernkoppen op te slaan in plaats van te vernietigen. Volgens een nieuw nucleair plan van de regering worden de kernkoppen uit het actieve arsenaal gehaald en in reserve gehouden.

De Amerikaanse regering heeft nog niet beslist hoeveel wapens de komende tien jaar vernietigd zullen worden en hoeveel achter de hand worden gehouden. De aantallen kunnen van tijd tot tijd wisselen, aldus een regeringsmedewerker. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen moet het plan een antwoord bieden op ,,onvoorziene'' dreigingen in het tijdperk na de Koude Oorlog.

J.D. Crouch, Amerikaans onderminister voor Internationale Veiligheid op het ministerie van Defensie, zei gisteren dat ,,het verstandig is enige reactiecapaciteit te hebben'', waardoor sommige kernkoppen kunnen terugkeren in het actieve arsenaal. ,,We proberen zeker niemand te misleiden'', zei Crouch. ,,Er zijn hier geen spook-kernkoppen.''

Afgelopen november bepleitte president Bush na een ontmoeting met zijn Russische collega Poetin het Amerikaanse lange-afstandsarsenaal van 6.000 kernkoppen met tweederde te verminderen, tot 1.700 tot 2.200 koppen. Rusland heeft gezegd een vermindering van 6.000 tot circa 1.500 kernkoppen door te voeren, als de VS hun belofte uitvoeren. Deze aantallen zijn niet vastgelegd in verdragen.

Onderminister Crouch zei gisteren dat veel van de gedeactiveerde kernkoppen beschikbaar zullen blijven voor toekomstig gebruik, indien nodig. ,,Ik geloof dat de Russen precies hetzelfde doen.''

Moskou reageert zeer afwijzend op de Amerikaanse voornemens. ,,Een papieren reductie'', stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Russisch-Amerikaanse overeenkomsten over toekomstige reducties van nucleaire arsenalen moeten, één, radicaal zijn hooguit 1.500 tot 2.200 kernkoppen en twee, controleerbaar, en drie, onomkeerbaar.''

Binnen de Russische politieke elite wint het idee weer terrein dat de VS op lange termijn strategische superioriteit over Rusland willen verwerven. ,,Wat voor reductie is het als de VS hun kernmacht binnen enkele uren op het oude niveau kunnen terugbrengen?'', zegt Aleksej Pikajev van de Russische Academie van Wetenschappen. ,,Het lijkt eerder op zwendel.''

Generaal Valeri Manilov, lid van de Russische Federatieraad, schaarde zich gisteren bij de wapenexperts die menen dat Rusland het START-II verdrag moet opzeggen zodra Amerika uit het ABM-verdrag treedt, dat antiraketsystemen verbiedt. Rusland kan dan zijn raketten weer met meerdere kernkoppen uitrusten. Manilov vindt dat het opslaan van kernkoppen acceptabel is als er een verdrag en een waterdicht inspectieregime wordt opgesteld. ,,Er bestaat een noodzaak tot volledige transparantie bij het deactiveren en opslaan van de kernkoppen'', aldus Manilov. ,,Je kan absoluut niet volstaan met een handdruk.''

Volgens de krant Vremja Novosti bevestigt het plan dat de Amerikaans-Russische toenadering sinds 11 september vooral cosmetisch is. De Amerikanen zijn er zich volgens de krant van bewust dat Rusland economisch toch niet in staat is Amerika nucleair bij te benen.