Voedingsbranche noemt uitslagen NOC overtrokken

De branche-organisatie Natuur- en gezondheidsProducten Nederland (NPN) vindt dat de uitkomsten van het NOC*NSF-onderzoek naar dopinggeduide middelen in voedingssupplementen zwaar overtrokken is. Voorzitter Theo van Rooij vertelde vanmorgen, dat gebleken is dat slechts drie producten sporen van pro-hormomen bevatten. Vanwege de beloofde geheimhouding krijgt de NPN die namen niet te weten, maar wordt de keuringsdienst van waren daarover ingelicht. Alle andere `overtredingen' betrof fouten in de etiketting. Van Rooij: ,,Dan staat niet vermeld dat er cafeïne of efedrine in een middel zit en dan ook nog in heel kleine hoeveelheden. En die middelen zijn niet verboden. Wij vinden dus dat de naam van onze branche wordt aangetast. Probleem is dat wij als branche-organisatie uitgaan van de warenwet en NOC*NSF van de dopinglijst. Maar wij vinden dat de uitkomst van 25 procent vervuilde stoffen zwaar overdreven is en dus genuanceerd dient te worden.''