Verzekeraars willen geen dekking terreur

Nederlandse verzekeraars willen af van de dekking voor terroristische aanslagen tegen kleinere bedrijven. Eerder zegden zij de risicodekking op voor grote, internationale ondernemingen.

Dit zegt het Verbond van Verzekeraars. De belangenbehartiger van de verzekeraars overlegt met de overheid over dit onderwerp. Onder meer verzekeringsbedrijf Aegon is betrokken bij de gesprekken met het ministerie van Financiën. Andere verzekeraars die schadepolissen voor het midden- en kleinbedrijf verstrekken zijn Nationale Nederlanden en Centraal Beheer.

De twee grootste herverzekeraars ter wereld, Münchener Rück en Swiss Re, kondigden kort na de aanslagen in de Verenigde Staten aan terreur als niet meer verzekerbaar te beschouwen. De opgebouwde financiële buffers zijn daar volgens hen niet op berekend. Verzekeraars willen hen daar nu in volgen.

In tegenstelling tot kleine ondernemingen worden verzekeringen voor Nederlandse multinationals ondergebracht bij verschillende verzekeraars. De verzekerde bedragen zijn dermate groot dat de verzekeraars de risico's willen spreiden. Dit gebeurt via de assurantiebeurs in Amsterdam of Rotterdam. Daar schrijven herverzekaars als Royal Allianz, Delta Lloyd en Marsh zich in.