Verlies Barney komt keihard aan

Onverwachts werd Raymond van Barneveld gisteren uitgeschakeld op het officieuze WK darts. Hij verloor met 5-3 van de Engelsman Mervyn King.

Zwaar teleurgesteld zakte Raymond van Barneveld neer in een gereedstaande fauteuil. Met zijn blik op oneindig wachtte hij de vragen van de schrijvende pers af. Voor de televisiecamera's had hij zojuist al gesproken: ,,Ik ben de zwakste schakel, tot ziens''.

Van Barneveld was helemaal kapot van zijn nederlaag in de kwartfinales van de Embassy, het officieuze WK: ,,Ik weet het niet meer'', verzuchtte hij in het luchtledige. ,,Wat had ik er dan voor moeten doen?'', vervolgde de 34-jarige darter. Een verklaring kon hij niet geven: ,,Ik heb er alles aan gedaan. Een half jaar lang hardlopen, naar de sportpsycholoog, naar de haptonoom. Beter kon niet. Deze uitschakeling komt keihard aan.''

Zijn wedstrijd tegen Mervyn King gaat de annalen in als een van de beste ooit gespeeld op de Embassy. Van Barneveld begon slecht aan het duel. Hij oogde slap en kreeg de pijlen maar niet in de goede richting: ,,Ook dat is onverklaarbaar. 's Middags heb ik op mijn hotelkamer geoefend. Ik raakte alles wat ik raken wilde. Eenmaal op het podium lukte dat niet meer.''

King maakte optimaal gebruik van de zwakte bij zijn opponent. In een mum van tijd stond de Brit met 4-1 voor en was hij nog maar een set verwijderd van de zege. Op dat moment veranderde er iets bij Barney. Zijn vrouw Silvia nestelde zich naast het podium. Zij moedigde haar man bij iedere worp hartstochtelijk aan. Het teddybeertje in haar handen had het zwaar te verduren. Het hielp, want Van Barneveld knokte zich tot 4-3 terug in de partij. Van Barneveld: ,,Ik vond mijn ritme terug, maar te laat.''

In de negende set miste Van Barneveld een eenvoudige dubbel, waarna King de partij met een schitterende 131 in zijn voordeel besliste. Van Barneveld: ,,Het ging steeds beter. Maar hoe goed ik ook gooide, King counterde keihard terug. Hij gaf me geen kans. Ik begrijp niet waarom ze uitgerekend tegen mij zo goed moeten gooien. Het lijkt wel alsof al die Engelsen iets extra's kunnen.''

Vorig jaar werd Van Barneveld ook in de kwartfinales uitgeschakeld. Toen fungeerde Ted Hankey als beul. Dit jaar was hij als favoriet aan het toernooi begonnen. Gezien zijn prestaties in 2001 terecht, want afgelopen jaar boekte Van Barneveld de ene na de andere fraaie overwinning. In de week voor de Embassy zei hij zich ,,heerlijk'' te voelen: ,,Het koppie is weer vrij'', was een veelgehoorde en hem typerende uitspraak.

Ook tijdens het toernooi leek er geen vuiltje aan de lucht. Van Barneveld: ,,Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als tijdens deze Embassy. Voor mijn gevoel heb ik ook goed staan gooien, maar om de een of andere reden heeft het niet zo mogen zijn.'' De ereburger van Den Haag spaarde zichzelf niet: ,,Ik kan niet beter dan dit.'' En: ,,Ik zal dit mezelf nooit vergeven.''

In het verleden wilde Van Barneveld na een nederlaag nog wel eens ver wegzakken. Ditmaal toonde hij zich een goed verliezer. Op het podium hield hij de hand van zijn overwinnaar hoog. Barney applaudisseerde voor hem. King werd het allemaal teveel; hij kon zijn tranen niet meer bedwingen. De 35-jarige darter besefte dat hij zojuist de belangrijkste en mooiste zege uit zijn carrière had geboekt. Als beloning mag hij het zaterdag in de halve finale opnemen tegen zijn landgenoot Colin Monk. King: ,,Barney is niet alleen een vriend voor me, hij is de beste darter ter wereld.''

De statistieken bewijzen dat. In zijn drie partijen op de Embassy slaagde niemand er in een beter gemiddelde te gooien dan Van Barneveld. ,,Maar daar heb ik dus niets aan'', klaagde de als laatste uitgeschakelde Nederlander in het toernooi. Van Barneveld heeft twee moeilijke jaren achter de rug. Een periode waarin hij heeft leren afzien, naar eigen zeggen ,,door een hel is gegaan''. Een overwinning op de Embassy was hem daarom goed uitgekomen. Maar dit toernooi win je niet zomaar. Toch heeft Van Barneveld wel degelijk geleerd. Dat bleek uit zijn laatste woorden: ,,King heeft verdiend gewonnen. Hij gooide als van een andere planeet. Ik gun hem het allerbeste, van mij mag hij de Embassy winnen.'' En zo boekte Barney toch nog een kleine overwinning.

    • Arnout Verzijl