Van Basten slaat aanbod KNVB af

Marco van Basten heeft een aanbod van de KNVB afgewezen om bij het Nederlands elftal betrokken te zijn. De oud-international zegt dit vandaag in een vraaggesprek met De Telegraaf. ,,Ik ben gepolst, maar wat ik wel of niet wilde is niet relevant. Het is niet aan de orde'', zegt Van Basten in het krantenartikel.

Van Basten had vorig jaar een oriënterend gesprek met de directie van Ajax. De toenmalige trainer Co Adriaanse wilde niet van zijn diensten gebruik maken. Van Basten gaat in september 2002 beginnen aan een versnelde trainerscursus in Zeist. Hij is nu nog niet gediplomeerd om hoofdtrainer te zijn.

Van Basten hekelt in het artikel de handelwijze van bondsdirecteur Henk Kesler en oud-bondscoach Louis van Gaal. Zij zijn voorstander van Dick Advocaat als nieuwe keuzeheer. De manager van Glasgow Rangers was tussen 1992 en 1994 ook al bondscoach.

Volgens Van Basten heeft met name Van Gaal een bedenkelijke rol gespeeld. ,,Ik vind het onbegrijpelijk dat hij nog altijd een stem kan hebben in zo'n belangrijke beslissing. Na alles wat hij de laatste tijd heeft gedaan en geroepen, is het vreemd dat de KNVB toch z'n oren naar hem heeft laten hangen'', aldus Van Basten.

Volgens de oud-speler van Ajax en AC Milan is Johan Cruijff de meest geschikte kandidaat om bondscoach te worden. Hij is echter niet beschikbaar voor de functie. Van Basten noemt verder zijn generatiegenoten Ruud Gullit, Ronald Koeman en Frank Rijkaard. De laatste twee staan nog onder contract bij respectievelijk Ajax en Sparta. Van Basten: ,,Waarom is Gullit geen kandidaat? Hij heeft de uitstraling en de autoriteit die voor zo'n functie gevraagd wordt.''

Van Basten maakt een vergelijking met 1990, toen de meeste internationals hun voorkeur voor Cruijff hadden uitgesproken, maar het toenmalige bestuurslid Rinus Michels eigenhandig zijn protégé Leo Beenhakker naar voren schoof als bondscoach voor het WK in Italië. ,,Eigenlijk was op dat moment alles al verloren'', aldus Van Basten.