Terugval in toerisme treft vliegvelden

De Britse vliegvelden en luchthaven Frankfurt zijn vorig jaar zwaarder getroffen door de terugloop in het aantal toeristen dan Schiphol. Frankfurt en Groot Brittannië hadden 1,6 procent minder passagiers dan in 2000, Schiphol maar 0,2 procent.

Met name in de maanden na de terroristische aanslagen op 11 september nam het aantal passagiers dat een vliegreis maakte af. In de vakantiemaand december kregen de zeven Britse luchthavens 6.4 procent minder passagiers dan in december 2000, 8,2 miljoen mensen in totaal. In Frankfurt reisden in december 3,2 miljoen mensen via het vliegveld, ofwel 7,9 procent minder dan in december een jaar eerder.

Toch zijn alle vliegvelden optimistisch over de stroom passagiers, die volgens hen sterk is gegroeid na de crisis in oktober en november. Toen schommelde de terugloop per vliegveld tussen elf en twaalf procent onder het aantal reizigers in oktober en november in 2000. De grootste klant van Frankfurt, de Duitse luchtvaartmaatschppij Lufthansa, kampte in november met een daling van 16 procent in het aantal passagiers. De Britten en Frankfurt zagen in december weer een ,,gezonde vakantiestroom''.

Via Schiphol in Amsterdam reisden vorig jaar 39,5 miljoen passagiers. Volgens Schiphol is het aantal passagiers slechts met 0,2 procent afgenomen omdat er vóór de aanslagen goede resultaten waren geboekt. Het aantal passagiers was met vier procent toegenomen.

Schiphol investeert dit jaar 400 miljoen euro om de faciliteiten te verbeteren. Daarvan is 55 millioen euro bestemd voor veiligheidsmaatregelen. Volgens de directeur van Schiphol, Gerlach Cerfontaine, zijn die investeringen met name nodig om het vertrouwen van passagiers te herstellen na de aanslagen.

Schiphol verwacht dat het aantal passagiers in 2002 verder zal dalen naar 37 miljoen. Het aantal vluchten dat op stijgt en daalt op Schiphol zal dalen tot 412.000 volgend jaar. Schiphol is de vierde luchthaven van Europa. De luchthaven presenteert in maart zijn financiële cijfers.