Staatssecretaris bij keuringsdienst

Staatssecretaris Margo Vliegenthart van Sport heeft naar aanleiding van berichten over ,,verontreinigde'' voedingssupplementen de Keuringsdienst van Waren om advies gevraagd. Ze wil weten hoe het komt dat er verboden stoffen zitten in de preparaten die sporters slikken, zonder dat dit op de verpakking of de bijsluiter is vermeld. Sportkoepel NOC*NSF heeft feiten aan het licht gebracht over de samenstelling van voedingssupplementen die deelnemers aan de Olympische Spelen anoniem voor onderzoek hadden aangeboden. Een kwart van die middelen zou stoffen bevatten die op de dopinglijst van het internationaal olympisch comitié (IOC) staan. De aangetoonde hoeveelheden waren weliswaar klein, maar zouden onder bepaalde omstandigheden (zware inspanning, groot vochtverlies, hoogte) of in combinatie met andere middelen een positieve dopingstest kunnen opleveren. De uitgangspunten van de Warenwet zijn weliswaar anders dan de regelgeving in de sport, maar in Nederland moet in principe op het etiket van een product staan vermeld wat er in zit.