Sof Tsjechië bij privatisering

De grootste Tsjechische privatiseringsdeal aller tijden is terug in de ijskast. De regering besloot deze week opnieuw dat buitenlandse kopers te weinig op tafel wilden leggen voor de aankoop van een meerderheidsbelang in het Tsjechische energiebedrijf CEZ. In december was de verkoop van de parel uit de Tsjechische privatiseringskroon ook al mislukt. In de loop van de volgende maand zal de regering een nieuw project presenteren.

Eind vorig jaar besloot de sociaal-democratische regering-Zeman om een ambitieus energiepakket in de aanbieding te doen dat bijna de hele energiesector omvatte: 67% van het staatsenergiebedrijf CEZ, het nationale net van hoogspanningskabels en zes van de acht regionale distributiebedrijven. Het geheel moest 200 miljard Tsjechische kronen gaan kosten, ongeveer 6,2 miljard euro (13,7 miljard gulden).

Bovendien moest de koper zich verplichten om voor een periode van vijftien jaar vastgestelde hoeveelheden bruinkool af te nemen van de Tsjechische mijnen in noord en west Bohemen, tot 2012 bepaalde hoeveelheden elektriciteit te produceren en het aangekochte pakket bij elkaar houden.

Bieders in de laatste ronde waren Electricité de France (EDF) dat onder meer geïnteresseerd is in CEZ om elektriciteit naar Italië te exporteren en een Italiaans-Spaans consortium Enel/Iberdrola dat de Tsjechische faciliteiten juist wil gebruiken als springplank voor de Duitse markt. Het Britse International Power heeft belangstelling getoond voor de conventionele energiecentrales terwijl British Energy een bod heeft gedaan voor de twee kerncentrales in het pakket. Maar over deelverkopen wil de Tsjechische regering op dit moment niet praten.

Een van de grootste onderdelen van het door de Tsjechische regering aangeboden pakket is de kerncentrale van Temelín. De omstreden centrale vijftig kilometer van de grens met Oostenrijk begint juist deze week aan de laatste fase in het opstartingsproces. De centrale werd al in het begin van de jaren tachtig ontworpen naar een voorbeeld uit de Sovjet-Unie.

Midden jaren negentig werd besloten de centrale, die half afgebouwd was, uit te rusten met westerse technologie. Oostenrijkse en Tsjechische milieuactivisten protesteren heftig tegen de ingebruikname.

De regering-Zeman lijkt weinig haast te maken met de privatisering. In een reactie op de mislukte actie van afgelopen week liet de premier weten dat de regering genoeg geld in kas heeft en niet om nieuwe inkomsten uit privatisering zit te springen.