Schadevergoeding van Máxima geëist

De vleeshandelaar uit Wassenaar die op 18 oktober betrokken was bij een aanrijding met Máxima Zorreguieta, eist schadevergoeding van de verloofde van kroonprins Willem-Alexander. Volgens G.J. van der Bent had de verloofde schuld aan de botsing die plaatsvond toen zij de poort uitreed van paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Van der Bent en zijn advocaat H. Loonstein eisen nu vergoeding van de blikschade, de ziektekosten en ook een bedrag wegens gederfde inkomen. Sinds het ongeluk heeft de vleeshandelaar niet kunnen werken. ,,Ik heb er vertrouwen in dat we tot een regeling komen,'' zegt diens advocaat H. Loonstein. De Rijksvoorlichtingsdienst weigert commentaar.

Volgens Loonstein stroken de uitkomsten van het onderzoek van het Haagse Openbaar Ministerie niet met de werkelijkheid. Daaruit bleek dat het ongeval plaatsvond op een gelijkwaardige T-splitsing. De vleeshandelaar reed op de Leidsestraatweg, Máxima verliet uitrit van paleis Huis ten Bosch. Volgens justitie moet de uitrit aangemerkt worden als een zijweg. Aangezien Máxima van rechts kwam, had zij voorrang moeten krijgen. Bovendien had Van der Bent niet eens mogen rijden op de Leidsestraatweg. Deze is alleen open voor bestemmingsverkeer. Ook zou de bestuurder volgens het OM de toegestane maximumsnelheid hebben overtreden.

,,Irrelevant,'' reageert Loonstein. Volgens de advocaat zijn de constateringen dat zijn cliënt te hard reed op een voor hem verboden weg niet doorslaggevend bij de bepaling van de schuldvraag. ,,Máxima had er verkeer kunnen verwachten en je mag niet tegen auto's botsen omdat ze te hard rijden,'' aldus Loonstein. Belangrijker vindt de raadsman de status van de weg waarop Máxima reed. De toegangsweg naar paleis Huis ten Bosch, waarop Máxima reed, geldt volgens Loonstein als een uitrit. ,,Een blinde kan dat zien. Er is een hek en een poort.''

Volgens Loonstein zijn er ,,extra'' gronden, waarop Máxima aansprakelijk gesteld kan worden. ,,Volgens het proces-verbaal reed Máxima stapvoets. Dat kan niet, dan zou dit ongeluk met deze omvang niet mogelijk zijn.'' Er is volgens hem ook geen sprake van een standaard proces-verbaal. ,,Zaken die normaliter vermeld zouden worden, staan er niet in.''

Bij het ongeval bleef Máxima ongedeerd. De gecompliceerde beenbreuk die Van der Bent opliep was voor het OM de reden om geen strafvervolging in te stellen tegen de man.