Schaatsers op Winterspelen in nieuw snel pak

In het Thialf-stadion in Heerenveen is vanmorgen het Swift Skin-schaatspak gepresenteerd dat de Nederlandse en de Amerikaanse schaatsers over een maand op de Winterspelen in Salt Lake City zullen gebruiken.

Fabrikant Nike levert drie verschillende soorten pakken; voor de sprintafstanden, de midden- en de lange afstanden. ,,Deze pakken zijn sneller dan de pakken die we tot nu toe hebben gebruikt'', zei Ab Krook, topsportcoördinator van de Nederlandse schaatsbond (KNSB). ,,Beduidend sneller'', voegde industrieel ontwerper en ingenieur Eddy Harber van Nike daar aan toe, ,,maar niet in tijden uit te drukken''.

De hogere snelheden die in het pak kunnen worden bereikt zijn door makers en gebruikers niet in cijfers uit te drukken. De makers van het Deltapak `Flash', eerder deze week gepresenteerd en op de Winterspelen mogelijk gebruikt door de Noorse schaatsploeg, beweerden dat hun vinding op de 10.000 meter 0,4 seconde tijdwinst per ronde oplevert.

De KNSB had ook de mogelijkheid om voor deze pakken van het bedrijf Hunter te kiezen, maar deed dat niet omdat er in het voorjaar van 2001 volgens Krook geen informatie over was. ,,De gegevens van Nike waren toen al duidelijk en wetenschappelijk onderbouwd'', aldus Krook, die ontkende dat uit financiële overwegingen voor het Swift Skin-pak is gekozen.

De Swift Skin-pakken bestaan uit zes verschillende stoffen, die zijn geleverd door fabrikanten uit verschillende landen. Sommige stoffen zijn superglad, andere wat ruwer. Bijzonder is dat de stiksels in de richting van de luchtstroming zijn aangebracht. Dat zou een aerodynamisch voordeel geven.

Op de pakken hoeven geen strips meer te worden geplakt. De zigzagstrips werden geïntroduceerd tijdens de vorige Winterspelen en zorgden voor een sensatie toen Gianni Romme daar een gouden medaille won. Misschien nog belangrijker dan de tijdwinst die dankzij de strips werd gerealiseerd was het psychologische voordeel. Ook het nieuwe pak geeft een ,,mentaal voordeel'', zei stayer Bob de Jong, die vanochtend een paar rondjes reed met een proefpak.

Vier jaar geleden werd begonnen met de ontwikkeling van het pak. Vooral de Amerikaanse ploeg deed uitgebreide testen, van de windtunnel tot de schaatsbaan. ,,Onze schaatsers voelen zich een stuk sneller, alsof ze door de lucht snijden'', zei Bart Schouten, de Nederlandse bondscoach van de Amerikaanse ploeg. ,,En we hebben gemeten dat de tijden sneller zijn.''

,,Het zou me verbazen als andere landen met grote veranderingen in de pakken komen'', zei Krook vanochtend. De ISU heeft volgens hem positief gereageerd op het pak. Het voldoet volgens hem aan alle eisen.