Schaapjes tellen

`Ben je daar nu alweer?' vraagt mama. ,,Ik kan echt niet slapen'', zegt Rintje, ,,zelfs als ik mijn ogen stijf dichtknijp lukt het nog niet!'' ,,Kom maar even op schoot'', zegt mama, ,,ik vertel je een verhaal.'' Ze vertelt een mooi verhaal over koningen en draken. Rintje vindt het prachtig. ,,Nu is het echt de hoogste tijd'', zegt mama, ,,alle kleine hondjes slapen al.''

Ze brengt Rintje naar zijn mand. ,,Zo, ik stop je lekker in'', zegt mama, ,,en als je weer niet slapen kan, moet je maar schaapjes tellen.'' ,,Schaapjes tellen?'' vraagt Rintje. ,,Waarom moet ik schaapjes tellen?'' ,,Probeer het maar'', zegt mama, ,,je zal zien dat het helpt, slaap lekker!'' Rintje kijkt naar het plafond. Hij is nog steeds niet moe. ,,Ik vind het een vreemd idee'', denkt hij, ,,maar laat ik het eens proberen, dat schaapjes tellen.'' Hij knijpt zijn ogen dicht en denkt aan schapen. Eerst ziet hij niks, maar na een tijdje ziet hij duidelijk een schaap aankomen. Het schaap wandelt een beetje en stopt bij een hek. Dan springt het over het hek. ,,Eén!'' denkt Rintje. Meteen daarna komt er nog een schaap, en nog een, en nog een. Ze springen allemaal over het hek. ,,Twee, drie, vier, vijf'', telt Rintje. Plotseling ziet hij een schaapje dat niet over het hek springt. Het durft niet. De schapen achter haar stoppen. Ze moeten wachten tot het schaapje springt. ,,Och, arm schaap'', denkt Rintje, ,,nu kan ik helemaal niet meer slapen.'' Rintje doet zijn ogen open en is klaarwakker. ,,Zo helpt schaapjes tellen ook niet'', denkt hij, ,,hoe moet het verder met dat schaapje?'' Opeens weet hij een oplossing. Hij doet zijn ogen weer dicht. ,,Kom maar, ik help je wel'', zegt hij tegen het schaapje dat niet durft te springen. ,,Het is niet eng, ik geef je wel een duwtje.'' Het lukt. Het schaapje kijkt nog een beetje bang, maar springt over het hek. ,,Zo, dat was nummer zes!'' denkt Rintje. Nu springen ook alle andere schapen over het hek. ,,Zeven, acht, negen, tien, elf, twaalf..'' Hij telt en telt en raakt de tel kwijt. Wat Rintje niet merkt is dat hij in slaap gevallen is. Het schaapjes tellen heeft dus echt geholpen!

    • Sieb Posthuma