Rugova faalt bij verkiezing Kosovo

Het Kosovaarse parlement heeft gisteren opnieuw geen president van Kosovo gekozen. De Albanese leider Ibrahim Rugova, de enige kandidaat, kwam uiteindelijk tien stemmen te kort.

Twee maanden na de eerste parlementsverkiezingen sinds het einde van de NAVO-luchtoorlog in de zomer van 1999 zit Kosovo nog altijd zonder president en regering. Ook gisteren slaagde het parlement er niet in overeenstemming te bereiken over de benoeming van Ibrahim Rugova. 's Ochtends stemden 50 van de 120 parlementariërs voor zijn benoeming, 's middags 51. In de middag maakten 27 parlementsleden hun stembiljet ongeldig en brachten 38 parlementariërs helemaal geen stem uit. Rugova heeft 61 stemmen nodig om tot president van Kosovo te worden gekozen.

Rugova's Democratische Liga van Kosovo (LDK) werd bij de verkiezingen op 17 november de grootste partij, maar behaalde geen absolute meerderheid. Zijn Albanese rivalen, Hasim Thaçi en Ramush Haradinaj, eindigden respectievelijk op de tweede en de vierde plaats. Een coalitie van Kosovo-Serviërs kwam op de derde plaats.

Thaci en Haradinaj weigeren vooralsnog Rugova tot president te kiezen. Tijdens een eerste zitting over de benoeming van de president, in december, verliet Thaçi zelfs demonstratief het parlement.

De voorzitter van het parlement besloot gistermiddag de volgende parlementszitting te verdagen. Het is onduidelijk wanneer het parlement weer bijeenkomt. Het internationale bestuur in Kosovo, onder leiding van de Verenigde Naties, en buitenlandse diplomaten zullen de komende dagen de druk op de Albanese leiders opvoeren om toch tot een compromis te komen.

Thaçi, voormalig leider van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, wil Rugova pas steunen in ruil voor belangrijke ministersposten in de toekomstige regering van Kosovo. Dat geldt ook voor Haradinaj, die eveneens afkomstig is uit het UÇK. Maar overeenstemming over de verdeling van de posten is tot nu toe uitgebleven, ook al liet gisteren Thaçi zijn eis om de premier van de nieuwe Kosovaarse regering te leveren, vallen.

De regering kan niet worden gevormd zolang er geen president is gekozen. Ook zou persoonlijke animositeit tussen Thaçi en Rugova een belangrijke rol spelen.