Razendsnel

Commotie op het voetbalveld. Er lijkt een zware overtreding in het strafschopgebied te zijn verricht. De toeschouwers zijn laaiend, maar de scheidsrechter gebaart dat er doorgespeeld kan worden. Een paar minuten later bedenkt hij zich, pakt de bal op en loopt alsnog richting het doelgebied om de penalty te laten nemen. Op het moment dat de topscorer van de tegenpartij de aanloop neemt om het buitenkansje te benutten, bedenkt de scheidsrechter zich opnieuw, pakt de bal op en sprint richting het andere doel en legt de bal behoedzaam achter de doellijn.

Vreemd. Inderdaad, maar op het eerlijke level playing field waar het bedrijfsleven speelt kan het zomaar gebeuren. Woensdag besloot KPN snel internetten (MxStream) fors duurder te maken: het relatief nieuwe product wordt binnen een paar weken bijna een kwart duurder.

Gebruikers zijn laaiend en iedereen kijkt de Opta aan. Eerst bestond er twijfel of de toezichthouder kon optreden: de Opta gaat immers niet over prijsverhogingen. Vervolgens besloot de toezichthouder toch actie te ondernemen en trapte in een eerste reactie af met een kritische vergelijking: ook met voice-mail was KPN vorig jaar onverwachts met een tariefswijziging gekomen. Weer ,,heeft KPN de klant overvallen''.

We kijken er naar, hoorde menig verontruste gebruiker duidelijk zeggen. En een paar uur later? Misschien moeten de tarieven nog verder omhoog, sprak de Opta tot ieders verrassing, want concurrenten van MxStream krijgen van KPN nog hogere tarieven berekend voor de snelle internetverbindingen. Een nader onderzoek moet over een paar weken tot conclusies leiden. Hadden voetbalscheidsrechters maar zoveel tijd.