Ramsj

Hans Prinzhorn: Artistry of the mentally ill. A contribution to the psychology and psychopathology of configuration. Paperback, Springer Verlag Wien New York 1995, van E79,95 voor E20,42. Roelants Nijmegen

Herdruk (in Engelse vertaling) van Bilderei der Geisteskranken uit 1922. Boek zorgde destijds voor grote opschudding, niet alleen omdat voor het eerst serieuze aandacht besteedde aan het artistieke werk van geesteszieken (voornamelijk schizofrenen), maar ook omdat datzelfde werk opvallende gelijkenis vertoonde met de schilderijen en tekeningen van de avant-garde van die dagen: de Duitse expressionisten. Ruim tweehonderd werken komen aan bod, alle afkomstig uit de verzameling van vijfduizend die Prinzhorn (1886-1933) had aangelegd in zijn psychiatrische kliniek in Heidelberg. Fraai uitgeven.