Ramsj

Harold Bloom: Shakespeare. The invention of the human. Gebonden, Riverhead Books 1998, van E41,30 voor E11,35. De Boekenmarkt Den Haag

Monumentale studie van meer dan zevenhonderd pagina's over het toneelwerk van Shakespeare. Alle beroemde stukken komen uitgebreid aan bod, vanaf de eerste historische werken (Richard III) tot aan de grote tragedies zoals Hamlet, King Lear en Macbeth. Daarbij gaat Bloom regelmatig fel (en geestig) te keer tegen moderne wetenschappelijke interpretaties van Shakespeare, vooral als die gebaseerd zijn op de ideeën van Freud, Marx en Foucault. Ook van moderne opvoeringen van Shakespeares stukken moet hij weinig hebben: `a brutal disaster,' op een enkele uitzondering na. Prikkelend en stimulerend boek dat internationaal zeer lovend werd ontvangen.

    • Henk Lagerwaard