Oud-prefect van Corsica veroordeeld

Bernard Bonnet, oud-prefect van Corsica, is vanochtend veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij in 1999 opdracht heeft gegeven twee zonder vergunning opgetrokken strohutten op het strand van het eiland in de as te leggen. Bonnet ontkent en is in hoger beroep gegaan.

Bonnet stond terecht met zeven naaste medewerkers en politieagenten die allemaal lichtere straffen hebben gekregen. Deze mede-verdachten hebben steeds toegegeven de hutten in brand te hebben gestoken, omdat zij zich gerechtigd achtten een eind te maken aan een onwettige situatie. In hun geval ging het dus om de juridische vraag of de overheid op een onwettige manier een eind mag maken aan een onwettige situatie.

In het geval van Bonnet speelde tijdens het proces op de achtergrond de Corsica-politiek van de Franse overheid een rol. Volgens Bonnet is de brandstichting op touw gezet door de omgeving van premier Jospin. Die wilde Corsica mores leren, maar ook Bonnet in opspraak brengen. Voor beide stellingen is geen bewijs gevonden.