Nederlander in Kairo verdacht van terreur

Een Egyptische man met de Nederlandse nationaliteit blijkt al sinds mei vorig jaar vast te zitten in een gevangenis in Kairo. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bevestigd.

Volgens de correspondent van het Algemeen Dagblad gaat het om een 43-jarige cameraman die ervan wordt beschuldigd lid te zijn van de extremistische organisatie al-Wa'ad. Die zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op een aantal vooraanstaande Egyptische politici en intellectuelen, onder wie president Mubarak, de Egyptische minister van Defensie en de groot-imam van de al-Azhar universiteit. Ook zou de organisatie geld hebben ingezameld voor militaire hulp aan de Palestijnse organisatie Hamas en Tsjetsjeense rebellen, en training hebben gegeven in het gebruik van wapens en explosieven.

Het consulaat in de Egyptische hoofdstad is pas sinds kort op de hoogte van de detentie. Het departement kan nog niet zeggen waarvan de man door de autoriteiten officieel wordt beschuldigd. Hij ontvangt de reguliere consulaire bijstand. Een medewerker van het consultaat bezoekt hem vrijdag weer.

In Egypte zitten volgens een opgave van Buitenlandse Zaken momenteel drie Nederlanders vast, van wie twee in verband met drugs.