Musical De drie musketiers

Joop van den Ende werkt aan een musicalbewerking van De drie musketiers, die waarschijnlijk volgend voorjaar in première gaat in het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam. De muziek wordt geschreven door de broers Ferdi en Rob Bolland, de producers van internationale hits als Rock me Amadeus en In the army now. André Breedland schrijft het script.

Van den Ende, die zelf nauw betrokken is bij het maken van de musical, is niet van plan opnieuw een voorstelling in de `hoeden met pluimen'-stijl van zijn eerdere productie Cyrano te produceren. Onder zijn leiding wordt gewerkt aan een actualisering, waarbij kardinaal Richelieu, de aartsvijand van de musketiers uit het korps van Lodewijk XIII, model staat voor het religieuze fanatisme dat tot extremisme kan uitgroeien.

De drie musketiers, de historische roman van Alexandre Dumas uit 1844, gaat over de jonge d'Artagnan die samen met de musketiers Porthos, Aramis en Anthos (`één voor allen, allen voor één') de eer van de koningin verdedigt tegen Richelieu. Hun avonturen zijn tientallen keren verfilmd en ook vaak ten tonele gevoerd. Een musicalversie was er, voor zo ver bekend, nog niet.

Al in 1991 liet Van den Ende een script schrijven door Seth Gaaikema, dat op muziek werd gezet door pianist Klaas van Dijk. Het was toen de bedoeling dat Franz Marijnen de voorstelling zou regisseren. Bij nader inzien gaf de producent echter de voorkeur aan Cyrano, waarna het plan voor De drie mnusketiers jarenlang op de plank bleef liggen. Nu is de versie van Gaaikema en Van Dijk afgekeurd.

André Breedland, die eerder voor Van den Ende de theatershow Hoera we zijn normaal met liedjes van Annie M.G. Schmidt samenstelde, heeft voor het nieuwe script diverse oude verfilmingen bestudeerd. Voor de muziek verkoos Van den Ende het pop-geluid van Bolland & Bolland, die de laatste jaren wel nummers voor films hebben geschreven, zoals Abeltje en de Brigitte Kaandorp-productie Babs, maar niet eerder een musical hebben gemaakt. Eddy Habbema is als regisseur voor De drie musketiers aangetrokken. Over de rolverdeling is nog niets bekend; de audities volgen binnenkort.