Mijn vader

Mijn vader, geboren in 1949, woonde in Amsterdam-Zuid bij mijn oma en opa. Het gezin bestond verder uit zijn 2 broers, en zijn zus. Hij zat op school op de Mulo, wat tegenwoordig het vmbo wordt genoemd. Hij haalde er goede cijfers, omdat hij thuis tot het eten zijn huiswerk maakte. Tijdens het eten zat hij vaak met een knalrode kop aan tafel, omdat hij soms wel heel lang doorging met huiswerk. Ook werd er gebeden, omdat zij christelijk waren. Onder het bidden kneep hij zijn handen altijd stijf samen, zodat hij ze tijdens het eten amper kon gebruiken. Er werd vaak vlug gegeten, want het werk ging voor.

Nu hoeft het bij ons aan tafel niet zo vlug meer. Er wordt bij ons thuis de televisie aangezet tijdens het eten, en er wordt gelezen.

Wij gingen een keer samen naar de kapper. Mijn vader had zijn uitklapbare stoel meegenomen, die hij gratis bij de een of andere club had gekregen. Hij klapte zijn stoel uit. Hij ging vervolgens zitten, en deed overdreven zijn benen over elkaar en vouwde tegelijkertijd zijn handen, alsof hij een `heertje van stand' was. Plotseling was ik aan de beurt om geknipt te worden. Terwijl ik een beurt kreeg, en er uitzag als Batman, moest mijn vader keihard lachen.

(Martin Keizer is 15 jaar)

Schrijf ook zelf een stukje over `Mijn vader' en stuur dat, met apart een beschrijving van jezelf en ook van je vader, naar: Kinderpagina NRC Handelsblad Herengracht 545-549 1017 BW Amsterdam

Of: cs@nrc.nl