Laurus wil winkels in Spanje kwijt

Supermarktconcern Laurus zet zijn twee verliesgevende winkelketens in Spanje in de verkoop. Dat is vanochtend verklaard door de algemeen-directeur Jorge Ferré van de Spaanse El Arbol supermarkten van Laurus. Laurus is bereid te luisteren ,,naar iedere mogelijk overnamebod'', zei Ferré in zakenblad Expansión.

Met de voorgenomen verkoop komt een einde aan de Spaanse expansie van het in moeilijkheden verkerende Laurus. De Spaanse markt werd tot voor kort gezien als speerpunt in de internationale ontwikkeling.

Het hoofdkantoor van Laurus was vanochtend niet op de hoogte van de uitspraken van Ferré, maar een woordvoerder was niet bereid om commentaar te geven.

De Spaanse supermarkten hebben 730 vestigingen met 9.000 werknemers. De omzet was het afgelopen jaar 903 miljoen euro (2 miljard gulden). Over het eerste halfjaar van 2001 maakten de ketens een verlies van 37 miljoen euro (81 miljoen gulden).

Volgens Ferré is er op dit moment nog geen serieus aanbod voor de Spaanse keten. Expansión citeert een anonieme bron binnen de directie dat Ahold tot de mogelijke belangstellenden zou behoren. Ahold Spanje ontkent echter dat het concern nu en in de toekomst interesse heeft.

In financiële kringen in Madrid wordt de verkoop van de Spaanse keten als een complexe zaak gezien, omdat het aantal kandidaten voor de winkels beperkt is. Behalve Ahold wordt de Spaanse keten Mercadona als mogelijke belangstellende genoemd.

Ferré verklaart dat El Arbol op dit moment voor 30 miljoen euro herstructureert. Het afgelopen jaar werden onder meer 32 winkels gesloten, is een aantal van de Sparsupermarkten overgeheveld naar franchise-ondernemers en werd een nieuwere, groter formaat supermarkt gelanceerd.

In Spanje is daarbij met enige verrassing gereageerd dat de keten enkele maanden geleden de Nederlander Jan van Rooten aantrok als adviseur bij de saneringen. Van Rooten werd eerder als gedelegeerd commissaris, en verantwoordelijk voor de Spaanse supermarkten, door Laurus op straat gezet. Reden was dat Van Rooten niet in staat bleek de winkels winstgevend te maken.

Naar aanleiding van het bericht steeg de koers vanochtend op de Amsterdamse beurs aanvankelijk met 6 procent. Tege het eind van de ochtend zakte het aandeel Laurus weer terug naar de slotkoers van gisteren: 5,17 euro.