Laatste kans voor vrede in Colombia

Colombia heeft internationale bemiddelaars 48 uur de tijd gegeven om in contact te treden met de linkse guerrillabeweging Revolutionaire Strijdmacht van Colombia (FARC) in een laatste poging de woensdag afgebroken vredesonderhandelingen te hervatten en oorlog te voorkomen.

VN-gezant James LeMoyne moet voor zondagochtend half vier Nederlandse tijd de rebellen zien te bewegen terug te keren aan de onderhandelingstafel. Lukt dat niet, dan zal de regering dit zien als het einde van de vrede, zo zei president Andres Pastrana gisteren.

Het vredesoverleg, dat drie jaar geleden begon en een einde moet maken aan een al bijna veertig jaar durende burgeroorlog, raakte in een impasse nadat beide partijen elkaar beschuldigden van het schenden van een staakt-het-vuren.

Volgens de regering houden de rebellen vrede bewust tegen door te klagen over militaire aanwezigheid rondom een gedemilitariseerde zone. Ook zou het guerrillaleger het gebied gebruiken voor drugsteelt. De gedemilitariseerde zone, ter grootte van Zwitserland, werd drie jaar geleden aan de FARC toegewezen in een poging de rebellen tot vredesonderhandelingen te bewegen. Wanneer VN-gezant LeMoyne geen succes heeft, krijgen de rebellen tot maandag de tijd het gebied te verlaten. Beide partijen hebben aan weerszijden van de grens van de gedemilitariseerde zone hun troepen versterkt. Volgens waarnemers staat het regeringsleger klaar om het gebied in te trekken.

Guerrillabeweging FARC houdt vol dat niet zij, maar de regering het vredesoverleg heeft afgebroken. ,,De regering moet terugkeren naar de onderhandelingstafel, niet FARC. Wij zijn nooit weggegaan'', zei een woordvoerder van de rebellen gisteren. Volgens de woordvoerder zijn internationale bemiddelaars welkom.

Zowel de Amerikaanse regering als de Europese Unie steunt het besluit van de Colombiaanse regering. ,,FARC heeft de mogelijkheden die Pastrana hen heeft aangereikt om tot vrede te komen niet benut'', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell gisteren.