Korthals: niets te doen tegen boek Bin Laden op internet

Minister Korthals (Justitie) ziet geen mogelijkheden om op te treden tegen verspreiding, via internet, van hoofdstukken uit een terrorismehandboek van het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden. Daarin valt onder meer te lezen hoe met eenvoudige middelen dodelijke biowapens kunnen worden geproduceerd.

Korthals zegt in een brief aan de Tweede Kamer verspreiding van dergelijke informatie 'verwerpelijk' te vinden, strafrechtelijk is het vooralsnog niet mogelijk het plaatsen van de teksten op internet aan te pakken. Alleen als bewezen kan worden dat de hoofdstukken uit het handboek op internet zijn gezet ,,ter verspreiding van opruiing, of als het de bedoeling is om op te ruien tot strafbare feiten of gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag'', is er een 'rechtstitel' om op te treden.

Onderzoek door het openbaar ministerie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst van de via internet verspreide hoofdstukken heeft geen aanwijzing opgeleverd van dergelijke strafbare feiten, aldus Korthals.

De hoofdstukken kwamen op internet via een Amerikaanse internetjournalist die deze in handen had gekregen, nadat de hoofdstukken als bewijsmateriaal waren gebruikt in een rechtszaak tegen vier terroristen. Deze stonden in oktober vorig jaar in New York terecht voor aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania (1998).

De internetjournalist gaat ervan uit dat in de rechtszaal gebruikt bewijsmateriaal publieke informatie betreft die hij bovendien van de autoriteiten zelf zou hebben ontvangen.

Het boek bevat onder meer recepten voor een dodelijke stoofpot met bedorven rundvlees waarmee botulisme verspreid kan worden. Ook wordt geschetst hoe je een autobom en diverse eenvoudige wapens kunt vervaardigen.

In antwoord op vragen van het Kamerlid Rietkerk (CDA) schrijft Korthals dat hij deze en andere documenten nader zal bestuderen en dat hij zal optreden zodra er wel strafbare feiten worden gepleegd. ,,Op dit moment zie ik geen ruimte om verspreiding van de informatie tegen te gaan, hoe verwerpelijk ik deze ook vind'', aldus Korthals in zijn brief.