Koeman

Weekend moet van de rechter rectificeren, Ronald Koeman is in het gelijk gesteld, schrijven de kranten vandaag. Is voor Koeman daarmee de kous af? Vergeet het maar. Als u bekende Nederlander bent, lees dan even verder, want wat Koeman overkomt, kan iedere bekende Nederlander overkomen sinds de boulevardbladen zich harder opstellen.

Recapitulatie: Weekend bracht op 2 januari een interview met de 25-jarige Davi van Gogh. Zij beweerde dat Koeman sinds een jaar een buitenechtelijke relatie met haar onderhoudt. ,,Weer sex-schandaal in voetbalwereld'', kopte Weekend op zijn cover.

Koeman spande daarop een kort geding aan voor de Amsterdamse rechtbank. De rechter, mr. R. Orobio de Castro, wees gisteren de belangrijkste eis toe: rectificatie. Weekend moet in zijn volgende nummer toegeven ,,dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat er sprake is van een intieme relatie tussen Koeman en Davi van Gogh en dat wij Koeman onvoldoende gelegenheid hebben gegeven om een weerwoord te geven''. Maar een andere belangrijke eis werd afgewezen. Koeman had gewild dat Weekend geen vervolgartikelen over dit onderwerp mocht publiceren. Dat gaat echter, vindt de rechter, te veel ten koste van de persvrijheid van Weekend.

Wat gaat er nu gebeuren? Dat ligt voor een deel aan Koeman zelf. Als hij consequent is, wachten hem nog zeker drie nieuwe juridische procedures.

Procedure 1. Weekend heeft al besloten in beroep te gaan tegen het vonnis. Zo is men het zeer oneens met de vaststelling van de rechter dat Koeman te weinig tijd voor een weerwoord heeft gehad. ,,Het was 36 uur'', becijfert hoofdredacteur Wim Schaap. (De rechter komt tot 19 uur.)

Procedure 2. Weekend wil de rectificatie volgende week begeleiden met een nieuw interview met Davi van Gogh. Daarin zal zij meer details verschaffen over de door haar beweerde seksuele relatie met Koeman. De rechter vond haar verklaring in het eerste interview `ongedetailleerd' en `summier'. Volgens Schaap zal zij in het volgende nummer ,,een gedetailleerde beschrijving geven van de slaapkamer van het echtpaar Koeman waar Koeman haar de eerste keer mee naartoe heeft genomen''.

Wat kan Koeman daartegen ondernemen? Een nieuw kort geding, lijkt me.

Procedure 3. Inmiddels heeft ook Story zich op de affaire gestort. ,,Het gerucht klopt'', zegt Davi van Gogh deze week in Story, ,,Ronald Koeman en ik hadden een seksuele relatie.'' Mag Story wat Weekend niet mag? Als Koeman daar een antwoord op wil, zal hij ook tegen Story een kort geding moeten aanspannen.

Koemans advocaat, mr. G.J. Knoops, vertelde me dat hij zijn cliënt zeker zal adviseren Story aan te pakken en ook opnieuw – Weekend als men daar zijn voornemens uitvoert.

Inmiddels stel ik me voor hoe Ronald Koeman zich zo langzamerhand moet voelen. Ik zie dit beeld. Een wandelaar, verdwaald in moerassig gebied. Grijs licht. Duistere krachten zuigen aan zijn benen, meeuwen krijsen steeds dichter boven zijn hoofd.