Kleinere politieke partijen boeken lichte ledenwinst

Voor het eerst sinds tijden hebben de kleinere politieke partijen die in de Tweede Kamer zitten een lichte ledenwinst geboekt. De drie grote politieke partijen hebben het afgelopen jaar opnieuw leden verloren.

Dat blijkt uit cijfers die het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen vandaag heeft gepubliceerd. Het CDA verloor met netto 2.000 leden het zwaarst. Ze kregen er weliswaar 3.000 nieuwe leden bij, maar vooral door natuurlijk verloop verloor het CDA 5.000 leden. De PvdA kromp met 1.000 leden en de VVD met 1.500. Het verlies van de grote partijen was in het jaar 2000 groter. De PvdA en het CDA verloren toen beide ongeveer 2.000 leden.

Grote winnaar was afgelopen jaar de ChristenUnie. Deze partij kreeg er 1.800 leden bij, een stijging van ruim zeven procent. De Socialistische Partij (SP) blijft naar ledental gemeten echter net de vierde partij van Nederland.

De ChristenUnie, de SP, GroenLinks, D66 en het SGP wonnen gezamenlijk 4.000, waarmee zij het totale verlies van de drie grote partijen (4.500) net niet konden compenseren.

Vergeleken met voorgaande jaren neemt de achteruitgang van het totale ledental af, aldus het documentatiecentrum. Met een organisatiegraad (de verhouding leden ten opzichte van alle kiezers) van 2,5 procent behoort Nederland tot de laagste van West-Europa.